Vatikáni diplomácia

Helyzetelemzés, kritikai éllel


Mindent meg kell tenni, hogy ne legyen háború Irakban – mondta Jean-Louis Tauran érsek, akit a Vatikán külügyminiszterének tekinthetünk. A Zenti hírügynökség (Zenit.org) tudósítása szerint a fegyverek használata nem elkerülhetetlen sorsszerűség, s az ENSZ valójában nem ismeri a megelőző csapás fogalmát. A La Republica hosszabb interjút közölt az érsekkel.  Szerinte Iraknak az ENSZ határozatoknak megfelelően kell cselekednie,  de senki nem cselekedhet Irak ellen sem az ENSZ jóváhagyása nélkül. Már két hónapja sürgette az Egyesül Államok kormány és Irak között a párbeszédet, s azt, hogy tegyék világossá, hogy a nemzetközi közösség viseli az Irak elleni fellépés felelősségét. Az elfogadhatatlan., hogy e közösség egyik tagja önállóan kijelentse, hogy önállóan is fellép Irak ellen, s a többiek dönthetnek, hogy mennek-e vele vagy otthon maradnak. Ha ugyanis ez megtörténik, holnap bármely nemzetközi konfliktus úgy végződhet, hogy az egyik fél kijelenti: Megyek és rendbe teszem a dolgokat…

Arról pedig szó se essék, hogy az Egyesült Államok esetleg atomfegyvert vetne be a konfliktus kapcsán – jelentette kis Tauran érsek.

Az európai és az arab államok meg vannak győződve, hogy a háború nem alkalmas a probléma megoldására.  A katonai fellépés egyenes következménye egy keresztény és nyugat ellenes iszlám háború lenne.

Az érsek értetlenségét fejezte ki, hogy az iraki jelentés teljes szövegét nem az egész Biztonsági Tanács, hanem csak az állandó tagok ismerhetik meg.

Aggasztó az is, hogy a jelentés elemzésének még nincs vége, de egyes kijelentések alapján úgy látszik, hogy a kiértékelés már megtörtént. Hallgatni kellene a szöveg teljes áttanulmányozásáig.

A Vatikán helyteleníti, hogy egyes államok, mint az USA, Oroszország, Kína, Japán nem vetik alá magukat a Nemzetközi Bíróságnak. Ez azt a benyomást kelti, mintha ezek az országok felette állnának az emberi jogoknak.

A terrorizmus természetesen Tauran érsek által sem elfogadható, de rámutatott: a problémát a gyökerénél kell megragadni és felszámolni azokat a veszélyhelyzeteket, amelyek jó táptalajt biztosítanak a terrorizmus eszméjének. Szegénység, szőnyeg alá sepert konfliktusok, szociális feszültségek – ezek táplálják a terrorizmust. A felszínes kezelés – mint az erőszak a Közép Keleten, képtelen rendezett viszonyokat teremteni. Ebből adódnak azok a botrányok, hogy most Betlehembe, a Születés Templomába talán csak tankkal lehet eljutni.

Más kérdések kapcsán az érsek elmondta, sajnálatos, hogy Oroszországban egy katolikus-ellenes kampány zajlik. Áprilisban Irkutsk püspöke nem térhetett vissza székvárosába, négy paptól, most decemberben három másiktól vonták meg a tartózkodási engedélyt. A Gazette nevű moszkvai újság szerint a katolikus egyház veszélyezteti legjobban az orosz államot. (Jobban, mint az al-Quaida.) Ebből az alkalomból behívták Oroszország nagykövetét, hogy fejtse ki kormánya álláspontját erről a történetről.   

Az orosz kormány több olyan nemzetközi szerződés részese, amelyek garantálják a vallás szabadságát.

A most tervezett Európai Alkotmánytól az érsek azt várja, hogy ismerje el az egyházak és vallási közösségek önállóságát, legyen rendszeres párbeszéd az Unió és az egyházak/vallási közösségek között és az Unió ismerje el a nemzeti keretekben kialakult egyház-állam közötti kapcsolatrendszert.

 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra