Kovács László: előrehozott választás
Reagálások: Áder János, Kuncze Gábor, Dávid Ibolya

    Kovács László közölte: a nap folyamán azért beszélt Gyöngyösön - kérdésre válaszolva - az előrehozott parlamenti választások kiírásának lehetőségéről, mert ha a Fidesz esetleg nemet mond az alkotmánymódosításra, az felvetné ezt a megoldást. Hozzáfűzte: a Fidesznek fel kell mérnie, mit jelentene, ha személyes presztízsveszteség, pártpolitikai érdekek miatt szembeszáll Magyarország nemzeti érdekeivel. A külügyminiszter szerint a Fidesz is tisztában van azzal, hogy egy, ebben az esetben kiírt előrehozott parlamenti választásból nem kerülhetne ki előnyösen.

    Korábban a szocialista politikus Gyöngyösön elmondta: mivel a kormány Magyarország európai uniós csatlakozását történelmi esélynek, alapvető nemzeti érdeknek tartja, minden ezzel szembeni ellenállást le kell győzni. - Ha másképp nem megy, akkor a választók akaratát kell segítségül hívni - mutatott rá.
 

    ÁDER JÁNOS: A KORMÁNYNAK NINCS KONCEPCIÓJA AZ ORSZÁG ÜGYEINEK INTÉZÉSÉRE

    Ha a szocialisták úgy gondolják, hogy jövő tavasszal előrehozott választásokat kell tartani, mi állunk elébe a megmérettetésnek - mondta Áder János, a Fidesz frakcióvezetője, a párt ügyvezető elnöke szerdán az MTI-nek.

    A politikus Kovács László szocialista pártelnök azon kijelentésére reagált, hogy akár előrehozott választásokra is sor kerülhet abban az esetben, ha a Fidesz nem járul hozzá az alkotmány integrációs célú módosításához.

    Áder János úgy véli: Kovács László indítványával elismerte, hogy a kormánynak nincs koncepciója az ország ügyeinek intézésére, a kormányzati hatalommal nem tud mit kezdeni. Az ellenzéki politikus szerint világosan látszik, hogy a Medgyessy-kabinet jövő tavaszig feléli azt a tőkét, amit az Orbán-kormány a polgárokkal közösen halmozott fel.

    - Állunk elébe a tavaszi megmérettetésnek, a nehéz helyzetekben eddig is mindig tudtuk, hogy az ország érdekében mit kell tennünk - szögezte le Áder János.

    Álláspontja szerint egy jövő tavaszi előrehozott választás már csak azért is jó lenne, hogy az újra hatalomra kerülő polgári kormánynak ne négy év szocialista kártéteményeit, hanem csak egy év károkozásait kelljen kijavítania. Áder János azt is Kovács László figyelmébe ajánlotta, hogy az Európai Unió az európai polgári demokráciák közössége, ahol nem ritka, hogy véleménykülönbség van a politikai élet szereplői között.

    - A polgári demokráciáknak pedig polgári demokratákra van szükségük és nem handabandázó szocialistákra - szögezte le.

    Végül kérdésre válaszolva közölte: szavaiból nem következik, hogy a Fidesz elutasítja az alkotmánymódosítást.

    Később hozzátette: a Fidesz tudatában van az alkotmánymódosítás jelentőségének, s ezzel a felelősséggel veszi ki majd részét a tárgyalások menetéből.

    KUNCZE GÁBOR: A KONSZENZUS MEGKERESÉSE A JÓ MEGOLDÁS

    Kuncze Gábor szerint egy rendkívüli választás Magyarország politikai instabilitását jelezné éppen abban az időszakban, amikor egységet kellene mutatnia, ezért az SZDSZ elnöke a tárgyalóasztalhoz való visszatérést és a konszenzus megkeresését tartja a jó megoldásnak.

    A szabad demokrata pártelnök az MTI-nek nyilatkozva szerdán arra reagált, hogy Kovács László akár rendkívüli parlamenti választások megrendezését is lehetségesnek tartja abban az esetben, ha a Fidesz nem járul hozzá az Európai Uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításhoz.
 

    DÁVID IBOLYA REAGÁLÁSA

    A Magyar Köztársaság külügyminiszteréhez nem méltó az a nyilatkozat, amelyet Kovács László Gyöngyösön tett - reagált Dávid Ibolya szerda este az MTI-nek a szocialista pártelnök kijelentésére.

    A Magyar Demokrata Fórum elnöke értelmetlen és felesleges fenyegetésnek tartja Kovács László szavait, aki Gyöngyösön egy sajtótájékoztatón azt mondta: akár rendkívüli parlamenti választások megrendezését is lehetségesnek tartja abban az esetben, ha a Fidesz nem járul hozzá az európai uniós csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításhoz.

    Dávid Ibolya hangsúlyozta, hogy a parlamenti pártok az uniós csatlakozás mellett döntöttek, amelynek előfeltétele az alkotmánymódosítás, és fontosnak tartják azt is, hogy a csatlakozás kérdéséről döntsön a nép.

    - Ez az ingerült nyilatkozat azt akarja elfogadtatni, hogy egyeztetés nélkül nyújtotta be a kormány az uniós csatlakozással kapcsolatos alkotmánymódosítást, amire tizenkét év óta nem volt példa - jelentette ki Dávid Ibolya. Hozzáfűzte: az MSZP még a saját koalíciós partnerével sem egyeztetett.

    Az MDF elnöke hangsúlyozta: ha valaki szót emel az előkészítetlen, a szakszerűséget nélkülöző, igénytelen alkotmánymódosítás ellen, az nem azt jelenti, hogy ellene van az alaptörvény megváltoztatásának.
 

MTI nyomán
vissza Vissza a kezdőlapra