Emlékezzünk, hogy emlékezhessünk
 
A jó emlékező tehetség nem természeti adottság, hanem gyakorlás eredménye. Erre a következtetésre jutottak a Nature Neuroscience brit tudományos szaklapban ismertetett tanulmány szerzői.

    A görögök már két és fél ezer évvel ezelőtt ismertek egy kiváló módot a memóriatréningre. Az eljárás a következő: képzeljünk el magunknak egy utat, amelyen végigmegyünk és az út jellegzetes pontjain sorra helyezzünk el egy-egy tárgyat. Gondolatban azután menjünk többször végig ezen az úton és lelki szemeinkkel találjuk meg a tárgyakat.

    A tanulmány elkészítéséhez a londoni University College neurológusai különösen jó emlékező tehetségéről ismert tíz férfit hasonlítottak össze másik tíz kísérleti alannyal. Kiderült, hogy az "agyakrobaták", akik emlékezési világversenyeken kitűnő helyezéseket értek el, nem rendelkeznek magasabb fokú intelligenciával, és agyuk strukturáltsága sem különbözik a többi tíz kísérleti alanyétól.

    Amikor azonban felszólították az "agyakrobatákat", hogy jegyezzenek meg egész sor tárgyat, akkor agyuknak azokban a részeiben, amelyekben az emékezetet bizonyos helyeken tárolják, nagyobb tevékenységet lehetett észlelni. Arra a kérdésre, hogy miből áll emlékezési stratégiájuk, azt válaszolták, hogy a tárgyakat bizonyos helyeken képzelték el és ezáltal azok könnyebben megmaradtak emlékezetükben.

    A kutatók mindebből azt a következtetést vonták le, hogy csaknem mindenki jó emlékező tehetségre tehet szert kellő gyakorlattal - áll a dpa jelentésében.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra