Egészségügyi bizottság - költségvetés
 
Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága vasárnapi ülésén a sürgősségi betegellátás fejlesztését támogatta, az ápolói hűségjutalom jövő évi bevezetését elvetette a 2003-as költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott képviselői módosító indítványokról szavazva

    A kormány képviselőjének véleményével ellentétben az egészségügyi bizottság támogatta Schvarcz Tibor és Vojnik Mária szocialista képviselők módosító javaslatát, hogy az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium költségvetésében az eredetileg előirányzotthoz képest 2 milliárd forinttal többet fordíthasson a tárca a sürgősségi betegellátás fejlesztésére. Javaslatuk fedezetének forrását az adóbevételekben jelölték meg az indítványozó képviselők.

A kormány képviselője szükségtelennek tartotta, de a bizottság támogatta Csáky András (MDF) módosító indítványát, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) által finanszírozott, úgynevezett irányított betegellátási modellkísérlet értékelésének szempontjait a kormány rendeletben állapítsa meg.

    Számos módosító indítvány azzal az indokkal nem nyerte el a kormány támogatását, hogy törvénybe kerülése növelné az államháztartási hiányt. Ezek közé tartozott a bizottság kormánypárti többsége által sem támogatott, fideszes képviselői ajánlás az ápolók hűségjutalmának jövő évi bevezetésére, valamint a szív- és érrendszeri betegségek és a csontritkulás gyógyszerei fokozatos ingyenessé tételének 2003. évi megkezdésére. Nem kapott kormány és bizottsági támogatást Font Sándor (MDF) javaslata sem az OEP jövő évi gyógyszerkasszája 3 milliárd forintos megemelésére a jövedékiadó-bevételekből.

    Több módosító indítvány célozta valamelyik kórház, vagy más egészségügyi intézmény felújításának állami finanszírozását, melyeket a bizottság többsége nem támogatott. A kormány képviselője az ülésen kifejtette: az önkormányzati intézmények felújítása a tulajdonos feladata, amihez a költségvetésből cél- és címzett támogatásként juthatnak segítséghez.

Eddig az MTI tudósítása a bizottsági ülésről. A fentieken túl fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a kormány egyetlen ellenzéki indítványt nem támogatott, még olyant sem, amely egyszerű leírási hiba. A kormánytöbbség támogatta a kormányt abban a szándékában is, hogy megvonja a kollégiumokban lakó gyermekek étkeztetési támogatását. Az Orbán kormány rendelkezése szerint ezek a gyerekek az élelmezési költségeknek csak a felét kellett fizetniük. A kedvezmény célja annak megkönnyítése, hogy a kistelepüléseken lakók se legyenek kizárva a továbbtanulás lehetőségeiből. E támogatás megszűntetése tehát jelzésértékű, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy a választási ígéretekben a gyermekétkeztetést ingyenessé kívánták tenni. Most ezt jövedelemtől teszik függővé, a gyermeknevelési támogatásban részesülők és a három és többgyerekesek részesülhetnek belőle.

vissza Vissza a kezdőlapra