Magyarország az Európai Unióban
 
A Fidesz Országos Választmánya december 7-re hívta össze a párt rendkívüli kongresszusát, amelynek a Magyarország az Európai Unióban című program elfogadása lesz a feladata.

    Az országos választmány ülését követő hétfő esti sajtótájékoztatón Áder János pártelnök fontosnak nevezte, hogy a kormány az uniós tárgyalások menetéről a következő időszakban akár hétről hétre tájékoztatást adjon a parlamenti pártoknak és a választópolgároknak.

Bejelentette, hogy az integráció kapcsán szükséges alkotmánymódosításról a Fidesz kezdeményezésére négypárti konzultáció lesz kedden.

    Elhangzott, hogy az országos választmány az uniós csatlakozás ügyét olyan történelmi eseménynek tartja, mint amilyen a honfoglalás, a kiegyezés vagy a rendszerváltás volt.

Áder János úgy fogalmazott: az idő akkor érkezik el az integrációról szóló ügydöntő népszavazásra, ha a csatlakozás minden feltétele megismerhető lesz a polgárok számára.

    - Magyarország minden polgárának az az érdeke, hogy sikeresen csatlakozzunk az Európai Unióhoz és ez a lehető legrövidebb időn belül következzen be - szögezte le.

A sikeres csatlakozás előfeltételei közé sorolta többek között a kis- és középvállalkozók, a magyar gazdák versenyképességének javítását, a régiók közötti különbségek felszámolását, a környezetvédelmi problémák megoldását.

     A politikus aláhúzta: az országos választmány megerősítette a Fidesz elnökségének korábbi határozatát, hogy a párt nemzetközi kapcsolatrendszerén keresztül minden segítséget adjon meg a sikeres csatlakozás érdekében.

Áder János utalt arra, hogy a következő hetek az uniós csatlakozás szempontjából sorsfordító időszakot jelentenek.

    Kérdésre válaszolva a párt vezetője nem kívánta kommentálni Balsai István MDF-frakcióvezető lemondását, mert azt - mint elhangzott - a Fidesz az MDF belügyének tekinti.

Az MTI úgy tudja, hogy az országos választmány hétfői zárt körű tanácskozásán röviden értékelték a politikus lemondását, és azt nem tartották pozitív fejleménynek.
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra