Európai Unió

Politikai erőviszonyok az Európa Parlamentben

Jelenleg, azaz az Európa Parlament ötödik ciklusában (1999-2004) a parlamentben a függetleneket nem számolva hét frakció működik. A parlamentnek 626 tagja van. A legnagyobb frakció az Európai Néppárt-Európai Demokraták közös csoportja 233 taggal (EPP). Ezután jönnek az Európai Szocialisták 175 képviselővel (PES), majd a liberálisok (ELDR) 53, s az Európai Egyesült Bal (EUL) 50 szavazattal. A zöldek 45-en vannak, a Nemzetek Európája Uniónak (UEN) 22, a Demokrácia és a Különbözőség Európája (EDD) 16 képviselőt tudhat magáénak, míg 32-en függetlenek, vagy ahogy az Európa Parlamentben (EP) hívják őket, a nem regisztráltak (NI) 32-en.

 

Az EPP vezető helyét mutatja, hogy több képviselője van, mint a szocialistáknak és a liberálisoknak együtt, viszont más frakciók támogatása nélkül nem tud semmit döntésre vinni.

 

 

Ezeknél az adatoknál azonban valamivel érdekesebb, hogy a harmadik "legnagyobb", csak úgy, mint Magyarországon, a liberális csoport. Az ő 8 százalékuk úgy alakult ki, hogy hat országból (Németország, Görögország, Franciaország, Ausztria és Portugália egyetlen liberális képviselőt nem tudott az EP-be kiküldeni. Kövessük a példát.

   

S

vissza Vissza a kezdőlapra