Manipulált hírek

Mennyire jó a megállapodás?

Azt biztosra vehettük, hogy Koppenhágában kompromisszumokra kerül majd sor. Ez természetes. Ám a kompromisszumok "szédelgő feldicsérése" visszájára fordulhat, és növelheti az EU gondolatát elutasítók táborát. A Magyar-Hon-Lap ezért hibáztatja az Origo nyitó oldalán olvasható alábbi hírt:

"Utolsóként állapodott meg a magyar küldöttség az EU-val a csatlakozási feltételekről. Az egyezség értelmében az agrártámogatások a csatlakozást követő első három évben a mostani uniós gazdáknak járó pénzek 55, 60, illetve 65 százalékát teszik majd ki, ami lényegesen jobb az EU eredeti ajánlatánál."

A hír majdnem pontos, mégis hamis. Az EU eredeti ajánlata 25 % volt. És maradt. Az 55 százalék úgy jön ki, hogy nagy kegyesen megengedték, hogy saját forrásból még 30 százalékkal kiegészíthessük azt. Ez azért nem tisztességes, mert amíg arra hivatkoznak, ők nem tudnak többet fizetni, addig elfogadható az érvelés. Ám mi jogon kötik meg a mi kezünket a saját pénzünk felhasználásában addig, amíg nem részesülünk a teljes támogatásban? Ez tisztességtelen versenyelőnyhöz juttatja a régi tagállamok gazdáit.

Arra nem találunk magyarázatot, hogy független sajtó miért állítja be sikernek a kudarcot. Nem olvasták Illyés Gyulát: "Mert növeli, ki elfödi a bajt!" (Bartók)

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra