Európa csendes, újra csendes

A koppenhágai folyamat végén

A bővítés, amelynek menetrendjét, kritériumait Koppenhágában szabták meg, döntő állomásához érkezett, 2004-ben 25 állammal bővül az Európai Unió. Magyarország 12 évvel ezelőtt merte először kimondani, hogy (távlati) célja, egyszer maga is a Közösség tagja akar lenni. Kultúrája, értékrendje alapján már ezer éves tagsága van, ideje formába önteni egyszer.

Ízlelgetjük az évszámot: 2004. Szép szám. Ám engem egy másikra emlékeztet. 1991-ben mondta Helmut Kohl kancellár úr: 1994? Akkorra maguk már tagok lesznek...

Jól vagy rosszul tárgyalt Medgyessy, már szinte mindegy. A pénztártól való távozás után felszólalásnak helye nincs. A tegnapi nap teljesítményét biztosan nem egyformán ítéljük meg, de a jelentőségét nem vitatjuk. Ennek nyomait kerestük a parlamenti pártok honlapján.

Az MSZP honlapot általában jól szerkesztettnek tartjuk, de most kiábrándító. Egyetlen friss anyaga egy cikk a Népszavából, amelyben egy Bauer Péter nevű úr gyalázkodik, kissé emlékeztetve Tamás nevű névrokona stílusára. A Fidesz honlapján megtalálható a múlt heti kongresszuson elfogadott "Európa újraegyesítésének programja", a hétvége témára vonatkozó sajtó-szerepléseinek felsorolása, Orbán Viktor sajtótájékoztatójának összefoglalása valamint egy az MTI alapján készült sajtóvisszhang gyűjtemény svájci és osztrák reakciókból.

A honlapon van egy szép rajz az Európa Expresszről, de az ég világon semmi értékelés december 13-áról. Talán  Fekete Pénteknek tartják?

Az MDF honlapja sokat fejlődött látványos megnyerő lett. De most nem állt a helyzet magaslatán. A koppenhágai csúcsról semmit sem közölt, még azt a nyilatkozatot sem, amelyet szombat reggel Dávid Ibolya adott. Ez az elnök asszony saját honlapjáról is hiányzik, pedig onnan az is megtudható, miért pisztáciával szereti a fehér bort.

 Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra