Az Országgyűlésben történt

Mit is érnek a szocialista ígéretek?

Az országgyűlés egészségügyi bizottsága 2002. október 28-án megtárgyalta az Egyes, az egészségügyet és a társadalombiztosítást érintő törvények módosításáról szóló T/1107 számú törvényjavaslatot és azt 12 igen és 10 nem szavazattal általános vitára alkalmasnak találta.

A fenti hír nyomán senki nem kap a szívéhez és nem mondja: na, ez igen. A lapokban talán még ennyi sem fog megjelenni. Mégis volt a bizottsági ülésnek egy nagyon tanulságos eleme, amely miatt foglalkozunk az esettel, s ami e kis írás címét is indokolja.

Mindannyian emlékszünk, hogy a kormány hangzatosan megígérte, helyreállítja az érdekegyeztetésnek az Orbán kormány alatt szétzilált rendszerét. Nézzük, mit is mondtunk a 100 napos programról!

+ 1. Helyreállítjuk a demokratikus közéletet.

Ennek a ráadás pontnak a megfogalmazói maguk is érezhették, hogy üresen kopognak a szavak és az alábbi konkrétumokkal próbálták tartalommal megtölteni.

    a) Azonnali párbeszéd a civil szervezetekkel, a szakszervezetekkel és a munkaadókkal.

       
      Ez a párbeszéd megindult, de semmi lényegesre nem vonatkozott. Az egyesületek világát a kormány nem szólította meg, az érdekegyeztetésben vissza próbálta hozni a Horn kormány alatti rendszert, de a megbeszéléseknek sem igazi tartalma, sem tétje nem volt. Demokráciánk állapota ezen a téren nem javult, talán nem is romlott. Ha ugyan nem tekintjük romlásnak, hogy az IPOSZ-t megpróbálják kiszorítani, például az IPOSZ tagság nem elegendő a végre meginduló Széchenyi hitelkártya rendszerbe való belépéshez.

(A pontosság kedvéért: azóta az IPOSZ panaszát orvosolták.) De hogyan néz ki maga a párbeszéd a gyakorlatban? Úgy, hogy az ágazat legnagyobb szakszervezetének, a jobboldallal soha nem szimpatizáló Cser Ágnes vezette EDDSZ-nek a kifejezett kérése ellenére nem vitték be a törvényt az ágazati érdekegyeztetésre. Az elnök asszony eljött a bizottsági ülésre és ezt szóvá tette. A kormány semmiféle magyarázatot nem adott arra, miért nem. Ráadásul az EDDSZ jó néhány súlyos jogalkotási hibára mutatott rá, amelyre szintén nem tudott a kormány képviselő érdemben válaszolni. Cser Ágnes szerint az előterjesztés nemcsak az érdekegyeztetés hiánya miatt törvénysértő, hanem néhány ponton ellentétes a jogalkotásról szóló törvénnyel. Ezek után nem az ellenzék 10 nem szavazata, hanem a kormány oldal 12 igenje a meglepő.

Válaszoljunk a címben feltett kérdésre: Mit érnek a szocialista ígéretek? Semmit.

 

vissza Vissza a kezdőlapra