Az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosításról
 
A Fidesz elnökségének véleménye szerint az EU-csatlakozás kapcsán szükséges alkotmánymódosítás parlamenti vitájával párhuzamosan a négy frakcióvezetőnek egyeztetnie kell az alaptörvény-változtatás még vitás kérdéseiről.

    Áder János frakcióvezető a Fidesz vezető testületének szerdai dobogókői tanácskozását követő sajtótájékoztatón közölte, hogy a konzultációt kezdeményező levelet csütörtökön juttatják el az érintettekhez.

    Elhangzott, hogy a Fidesz kompromisszumkész az integrációs népszavazás ügyében. A párt álláspontja szerint a népszavazás kérdésének nem kell feltétlenül az alkotmánymódosításban szerepelnie, de arról külön kétharmados törvényben szükséges rendelkezni.

    Áder János véleménye szerint az EU-csatlakozás ügyében méltatlan körülmények között kezdődik az alkotmánymódosítás vitája a parlamentben, mert igaz, hogy az alaptörvény-változtatásról két egyeztetés is volt, de nem sikerült minden kérdésben megállapodni.

    - Ez pedig egy olyan széles körű konszenzust igénylő kérdés, amihez csak az 1989-es rendszerváltozás vagy a NATO-csatlakozás fogható - fogalmazott.

    Úgy látja, a frakcióvezetők párhuzamos konzultációjával van esély egy olyan normaszöveg megszerkesztésére, amit az Országgyűlés is jó szívvel tud majd támogatni.

    A Fidesz, szavai szerint, örömmel nyugtázza, hogy az EU-csatlakozás ügyében szeptemberben a kormánnyal kötött politikai megállapodás egyik feltétele teljesülni látszik. Ez pedig az, hogy a belépést követő első évben Magyarország nem lesz rosszabb pénzügyi helyzetben, mint a csatlakozást megelőző esztendőben.

    Áder János leszögezte: törekedni kell arra, hogy az alkotmánymódosítás parlamenti elfogadására még december 31-e előtt sor kerüljön.

    A Fidesz frakcióvezetője várja az ésszerű kormányzati érveket, hogy miért kellene változtatni a NATO-csatlakozásnál is bevált gyakorlaton, amely szerint a csatlakozási szerződés megismerését követte a népszavazás, azt pedig a parlamenti ratifikáció.

    Az Országgyűlés és a kormány kapcsolatának szabályozásáról a Fidesz írásos kiegészítő javaslatot készít, amely beilleszthető lesz az alkotmányba.

    Áder János közlése szerint az elnökségi ülésen az EU-csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítás mellett a jövő évi költségvetésről esett még szó. A tanácskozáson jelen volt Orbán Viktor volt kormányfő is.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra