A Fidesz számára elfogadhatatlan az EU-csatlakozásról szóló népszavazás időpontja
 
Elfogadhatatlan a Fidesz számára, hogy a kormány jövő év március 15-ére javasolja kiírni az európai uniós csatlakozásról szóló népszavazást, mert akkor a választópolgároknak a csatlakozási szerződés ismerete nélkül kellene voksolniuk. Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke, frakcióvezetője erről nyílt levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert szombaton.

    A politikus arra kéri a miniszterelnököt, hogy "az unalomig hajtogatott általánosságok felsorolása helyett Magyarország sikeres uniós csatlakozásával kapcsolatban végre több odafigyelést tanúsítson, érdemi programmal álljon elő, míg a népszavazás kiírásának időpontjára úgy tegyen javaslatot, hogy ezzel se a magyar emberek érdemi döntéshez való joga, se pedig a hatályos törvény ne sérüljön".

    Áder János szerint Medgyessy Péter az unió országjelentésének értékelésekor semmilyen tájékoztatást nem adott arról, milyen intézkedések meghozatalát tervezi ahhoz, hogy Magyarország sikeresen csatlakozhasson az Európai Unióhoz.

    - Így csak a legfontosabbat nem tudhattuk meg, nevezetesen azt, hogy a kormány mit kíván tenni a magyar bérek felzárkóztatása, a magyar vállalkozók és gazdák versenyképességének javítása, azaz annak érdekében, hogy a magyar polgárok a csatlakozásnak ne vesztesei, hanem nyertesei lehessenek - fogalmaz a fideszes politikus a miniszterelnöknek írt levélben.

    A népszavazás időpontjára tett javaslat kapcsán Áder János felhívja a kormányfő figyelmét: a népszavazás és népi kezdeményezés kiírásáról szóló törvény nem teszi lehetővé népszavazás megtartását ünnep- és munkaszüneti napokon.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra