A Fidesz szerint elfogadhatatlan, hogy három évre terjesszék ki az uniós védzáradékot
 
A Fidesz véleménye szerint sajnálatos módon az utóbbi időben romlottak Magyarország pozíciói az EU-csatlakozással összefüggő védzáradék ügyében, amelyet az unió meghatározott időre kíván érvényesíteni a belépő államokkal szemben - erről Áder János, a Fidesz frakcióvezetője beszélt hétfőn az integrációs nagybizottság ülését követő budapesti sajtótájékoztatón.

    Az ellenzéki politikus a kabinettől a jelenleginél keményebb, következetesebb, határozottabb fellépést követelt a csatlakozási tárgyalások záró szakaszában. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az unió a védzáradékot három évre kívánja kiterjeszteni.

    Közlése szerint a tanácskozáson a védzáradék ügyében a Fidesz és az MDF véleménye egybeesett Szent-Iványi István szabad demokrata politikus álláspontjával, aki diszkriminatívnak és egyoldalúnak minősítette az eljárást.

Áder János úgy vélekedett, hogy a kormány tehetetlenül figyeli, miként romlik a magyar tárgyalási pozíció. Azt is sajnálatosnak ítélte, hogy a bizottsági ülésen a kabinet részéről a védzáradék ügyében a brüsszeli indokokat lehetett hallani.

    A politikus hiányolta a kormányzati stratégiát és rossz előjelnek ítélte a mezőgazdasági támogatásokkal kapcsolatban elhangzottakat. Fontosnak minősítette ugyanakkor, hogy a kabinet a tárgyalásokon határozott álláspontot képvisel a Magyarországon befektető külföldi nagyvállalatok adókedvezményeinek meghagyását illetően.

Áder János azt modta, hogy a Fidesz érdeklődéssel várja, a kormány mit kezd azzal a lengyel javaslattal, amely szerint a csatlakozásra váró 10 országnak közös álláspontot kell kialakítania, hogy tárgyalási pozíciói erősödjenek.

    A Fidesz frakcióvezetője kezdeményezte, hogy az integrációs nagybizottságban gyakrabban, hetente tájékoztassa a kormány a pártokat a tárgyalások alakulásáról. Sürgette, hogy a bizottság fogadja el ügyrendjét.

Elmondása szerint a Fidesz azt is várja, hogy az integrációval kapcsolatban szeptember 19-én megkötött politikai megállapodásból fakadó kötelezettségeinek mikor és milyen formában tesz eleget a kabinet.
Az alkotmánymódosítással összefüggésben elmondta, az eddigi két egyeztetésen a frakciók nem jutottak tovább a koncepcionális kérdések megvitatásánál.

    Azzal kapcsolatban, hogy a kabinet november 12-én a parlament elé terjeszti az alkotmánymódosítás új szövegét, Áder János azt mondta: ha egyeztetés nélkül kezdi azt tárgyalni a Ház, akkor tulajdonképpen egy olyan javaslaton vitáznak majd, amely nem élvezi előzetesen az ellenzék támogatását.

Elhangzott: a Fidesz nem tett formális javaslatot arra vonatkozóan, hogy a köztársasági elnök, a nemzet egységét kifejezve, az integrációs folyamat mely szakaszában lássa el kézjegyével a csatlakozási dokumentumot.

    Szájer József, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője utalt arra, hogy a Brüsszelből érkező hírek alapján a csatlakozási forgatókönyv még nem végleges, az is lehet, hogy nem kerül sor a szerződés parafálására.

Leszögezte: a Fidesz a köztársasági elnök szerepvállalásával kapcsolatban a végleges csatlakozási forgatókönyv ismeretében tesz formális javaslatot.
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra