A Fidesz Kulturális Kabinetjének közleménye
 
    A történelmet nem lehet meg nem történtté tenni. Az elkövetett bűnöket sem erőszakkal, sem adminisztratív eszközökkel nem lehet kitörölni az élő emlékezetből. Tizenkét évvel ezelőtt azt gondoltuk, hogy a szocialista, valamint a nemzetiszocialista diktatúrák által használt történelemhamisítási módszerek a polgári demokráciában soha többé nem alkalmazhatóak.

    Tegnap mégis megtörtént az elképzelhetetlen. A polgári kormány idején létrejött Terror Háza Múzeum költségvetési támogatását egy átlátszó színjáték közepette felére csökkentették a szocialista és szabaddemokrata politikusok. Azok az emberek, akiknek nagy része tevőlegesen kiszolgálta a szocialista diktatúrát, illetve azok, akiknek szülei képe a bűnösök falán szerepel, most ismét a politikai bosszú eszközéhez nyúltak.

    Szimbolikus jelentőségű, hogy éppen azt az intézményt próbálják csődbe juttatni, amely azoknak a hétköznapi hősöknek állít emléket, akik küzdelmének köszönhetően most a szocialista és szabaddemokrata képviselők a polgári demokrácia részesei lehetnek.

    Ennél is elfogadhatatlanabb, hogy közös múltunkat és a polgári értékeket lábbal tiporva a Medgyessy-kormány Pilátusként mosta kezeit, és a piszkos munkát a kormánypárti képviselőkkel végeztette el. Világossá vált, hogy Medgyessy Péter korábbi látogatása a múzeumban ugyanazon szocialista színjáték része volt, mint az, hogy tegnap a kormány tagjai látszólag nem támogatták a Terror Háza költségvetésének százötvenmilliós megkurtítását. Ha cseppnyi tisztesség lett volna a miniszterelnökben, akkor betartotta volna a múzeumnak, és ezáltal az eddigi több százezer látogatónak tett ígéretét, és rábírja a kormánypárti politikusokat, hogy ne támogassák ezt a méltatlan javaslatot.

Budapest, 2002. december 18.

Fidesz - Magyar Polgári Párt Kulturális Kabinet

 
Országos Sajtószolgálat
vissza Vissza a kezdőlapra