A fővárosi Fidesz-MKDSZ elutasítja a közműdíj-emeléseket
 
A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciója szerint elfogadhatatlan és a fővárost adósságspirálba kergeti az, hogy két héten belül 119 milliárd forintos hitelt vesz fel a Budapestet irányító SZDSZ-MSZP-koalíció.
(Az erről kiadott közlemény)

    A képviselőcsoport felháborítónak tartja azt is, hogy a főváros a jogkörébe tartozó közszolgáltatások tarifáit az országosan várható négy százalék körüli inflációnál két-háromszor nagyobb mértékben kívánja emelni jövőre.

    Minderről Deutsch Tamás, a Főváros Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciójának vezetője, Endrédy István frakcióvezető-helyettes és Szálka Miklós beszélt a képviselőcsoport szerdai sajtótájékoztatóján.

    A frakció szerint maga a hitelfelvétel jó piaci feltételek mellett valósul meg. A kérdés viszont az, hogy a hétéves türelmi idő után meglesznek-e a feltételei a visszafizetésnek. Deutsch Tamás leszögezte: az nem volna jó, ha visszatérnének a rendszerváltás előtti gyakorlathoz, amikor hitelt hitelből fizettek vissza.

    A képviselők elmondták, hogy az ellenzék egyértelmű, pontos, közhiteles tájékoztatást vár a főpolgármestertől az önkormányzat jelenlegi bruttó és nettó adósságáról, s szorgalmazzák azt is, hogy az Európai Unióba való belépéskor már működjön a főváros gazdálkodását átláthatóvá tevő fővárosi kincstár.

    A politikusok alapvető változtatásokat sürgettek a közszolgáltatások jelenlegi rendjén, színvonalán. Közölték: a közgyűlés csütörtöki ülésén elutasítják a közműdíjak emelésére benyújtott városvezetői javaslatokat is. Ezek alapján ugyanis számításaik szerint egy négyfős átlagcsaládnak évente mintegy 30 ezer forintos plusz kiadása lesz.

    Deutsch Tamás a főváros és a kormány részéről tudatos inflációnövelő szándéknak tekintette a magas áremeléseket, amelyek révén például a BKV-bérletek 16 százaléknál is jobban drágulnak majd.

    Az ellenzékiek elvárják a főváros vezetőitől, hogy folytassák a polgári kormány idejének gyakorlatát, az infláció alatti tarifaemeléseket. Felrótták a városvezetésnek azt is, hogy a közszolgáltatások terén még mindig a tanácsi korszak gondjai az uralkodóak.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra