Bizonytalan a fővárosi koalíciós szerződés aláírása
 
A fővárosi szocialisták készek azonnal aláírni azt a koalíciós megállapodás- tervezetet, amelyben háromheti tárgyalás után a múlt csütörtökön megegyeztünk az SZDSZ-szel - közölte Lénárt László, az MSZP budapesti ügyvezető alelnöke.

    A szocialista politikus elmondta, a koalíciós egyetértés alapján joggal hihették azt, hogy amiben megállapodtak, az a koalíciós szerződés része. Ezért is terjesztették ennek a szövegét különböző testületek elé.

    Az alelnök hangsúlyozta, hogy a szocialisták érdekeltek a koalíció megkötésében, amelyért sokat tettek, illetve számos ponton változtattak eredeti álláspontjukon. Elérkeztek ugyanis egy olyan pontig, amelyben még meg tudnak állapodni és amely alapján még kulturáltan működhet egy koalíció.

    Lénárt László szerint ebben a helyzetben a szocialisták meglepődéssel értesültek arról, hogy az SZDSZ módosítani kíván az általa korábban elfogadottakon. A szocialisták azt azonban nem tartanák jónak, ha a hetek alatt elért helyzetet újabb pro-kontra javaslatok ki- és beemelésével komolytalanná tennék. Ez esetben ugyanis a szocialisták azt hihetnék, hogy az SZDSZ tárgyaló delegációjának nem is volt felhatalmazása a koalíciós megbeszélésekre.

    Az alelnök hangsúlyozta, hogy ami a koalíciós megállapodás tervezetében szerepelt, abban a tárgyalásokon megegyeztek.

    Rámutatott, ténykérdés persze, hogy hangfelvétel és gyorsírói jegyzőkönyv nem készült. A kölcsönös bizalom alapján ugyanis nem gondoltak erre.

    A szocialisták a kialakult helyzetben, megegyezési szándékuk jeleként várják azt, hogy az SZDSZ mikor ad lehetőséget arra, hogy újra megbeszéljék azokat a dolgokat, amelyben már korábban megegyeztek.

    Azt azonban nem tekintik megoldásnak, hogy bármilyen hivatkozással, különböző elemek megváltoztatásával, újrakezdjék a tárgyalásokat. Az általuk is elfogadott szerződés-tervezetet viszont készek aláírni és azt a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén megszavazni.

    Az MSZP azt várja az SZDSZ-től, ha időközben megváltozott a véleményük, akkor arról szóban tárgyaljanak. Nem tudják ugyanis kezelni azt a megoldást, hogy napokkal a koalíciós tárgyalásokon véglegesült szerződéstervezet után, az SZDSZ hétfőn megküldött részükre egy olyan javaslatot, amelyből kihúztak számos mondatot. Ezáltal pedig Atkári János főpolgármester-helyettesnek még a korábbinál is nagyobb hatásköre lenne.

    Lénárt László leszögezte, az SZDSZ-nek azt kellene már eldöntenie, hogy akar-e egyáltalán koalíciót kötni az MSZP-vel. A hétfői SZDSZ-lépés szerinte nem ezt erősíti.

    Hozzátette: az MSZP budapesti szervezete szomorúan veszi tudomásul a kialakult helyzetet, de továbbra is a tárgyalásokon elfogadottaknak megfelelően szeretnének koalíciót kötni.

    Az alelnök hangsúlyozta, a vita egyáltalán nem az ötödik főpolgármester-helyettesről szól, sokkal inkább arról, hogy a helyettesek hatáskörét úgy rendezzék, hogy mindenhová visszakerüljenek az elmúlt években a pénzügyi főpolgármester-helyetteshez telepített feladatok.

    Hangoztatta: a szocialisták az általuk tett kompromisszumokkal azt szeretnék elérni, hogy kezdődjön el végre az önkormányzati működés.

    Lénárt László jelezte, a várható újabb egyeztetéseken készek meggyőzni az SZDSZ-t arról, hogy visszatérjenek az eredeti álláspontjukhoz és a tárgyalásokon elfogadottakat aláírják.

    Szólt arról is, az elmúlt 12 év gyakorlata alapján nem támogatják azt, hogy a tulajdonosi bizottságba nem képviselő, külsős tagok, delegáltak is részt vegyenek.

    Megjegyezte: örülnének viszont annak, ha Székely Gábor továbbra is tagja lenne a bizottságnak, de nem mint külsős tag. Abban ugyanis szerintük semmi nem gátolja meg az SZDSZ-t, hogy a két helyen is változó frakciójukba bevonják a jelenleg a Szerencsejáték Rt. vezérigazgatójaként tevékenykedő Székely Gábort.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra