Franciaország: egy táborban a jobboldal
 
Alain Juppét választotta elnökévé vasárnapi alakuló kongresszusán Franciaország első, széles jobboldali gyűjtőpártja. A szociáldemokráciától a hagyományos jobboldal valamennyi irányzatát magában foglaló, a jobbszél felé hermetikusan záró új párt Népi Mozgalom Unió (UMP) néven jött létre. Az ülésen a Fidesz képviselője, Szájer József is részt vett meghívottként.
 
A Párizs melletti Le Bourget-ban tartott alapító kongresszus utólag szentesítette az egymással rivalizáló konzervatív erőket egy nagy táborban győzelemre juttató összefogás alig több mint fél éve realizálódott koncepcióját. Az egységes pártszövetségbe beolvadt egykori RPR volt miniszterelnöke, Bordeaux polgármestere a szavazatok 79,42 százalékával két évre nyerte el a nemzetgyűlésben 63 százalékos elsöprő többséggel rendelkező kormánypárt elnöki tisztét.

A szavazásra jogosult küldöttek, illetve a százötvenezres párttagság mintegy 30 százaléka adta le voksát az internetes szavazórendszerbe. A voksolók elsöprő többsége (83,73 százalék) választotta a felkínált pártnevek közül a tavaszi elnökválasztási fordulók között ideiglenes struktúrában megalakult választási szövetség (Unió az elnöki többségért - UMP) rövidítését megtartó új nevet az alternatívaként előterjesztett Népi Unió (UP) megjelölés helyett.

A kongresszus elfogadta a politikai formáció által vallott republikánus értékeket rögzítő chartát, a szervezeti felépítést és a párt működési rendszerét rögzítő szabályzatot. A véleményt nyilvánítók mintegy 80 százaléka voksolt a kék-piros osztatú, középen nagykoronás fehér tölgyfát formázó, UMP felirattal díszített logó mellett.

- A Franciaországban most lezajlott eseménynek egész Európa és specifikusan Magyarország számára is egyértelmű és világos üzenete van - jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Szájer József. A Fidesz-MPP alelnöke Bába Ivánnal, a párt külügyi osztályának vezetőjével együtt meghívottként volt jelen a francia jobboldal egységesítő kongresszusán. A Fidesz-politikus szerint a kongresszuson érzékelt hangulat ugyanazt sugározta, mint a magyarországi áprilisi választások között a Kossuth téren tartott nagygyűlés, amelyben a hazai jobboldal megtapasztalta a polgári oldal erejét és egységét.

A Le Bourget-i tanácskozás csakúgy mint a franciaországi választások eredménye, valamint a kormányzati sikerei egyaránt azt igazolják a jobboldal számára, hogy egységben az erő - hangoztatta Szájer. Kiemelte, hogy a polgári pártok összefogása vezethet el a győzelemhez és az eredményes konzervatív kormányzásig. Ehhez Franciaországban egy nagyon széles, a jobboldaltól a középen át egészen a szociáldemokráciáig terjedő egység teremtette meg a lehetőséget.

Elmondta még, hogy felszólalásában Jean-Pierre Raffarin miniszterelnök nagyon egyértelműen szólt arról, hogy a jelenlegi francia kormány számára az európai újraegyesülés, az Európai Unió keleti bővítése nagyon fontos politikai program, amit messzemenőkig támogat.

 
mno
vissza Vissza a kezdőlapra