Magyarországon Józef Glemp
 
Magyarországért, Lengyelországért és Európáért könyörgő szentmisét tartottak csütörtökön Budapesten, a Magyar Szentek templomában; a Paskai László bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek által celebrált szentmisét Józef Glemp bíboros, Lengyelország prímásának magyarországi látogatása alkalmával tartották.

    Paskai László homíliájában Szent Pál apostol efezusi hívekhez írt buzdítását idézte, amelyet az apostol börtönben töltött ideje alatt írt, amikor is még jobban elmélyedt benne Jézus Krisztus szeretete, s ugyanerre buzdította az efezusiakat is.

    Az esztergom-budapesti érsek szavai szerint Szent Pál apostol buzdítása "hozzánk is szól, és arra indít, hogy törekedjünk elmélyülni Krisztus szeretetének az ismeretében".

    - Szent Pál tanítása a kereszténység kétezer éves történetében számtalan személyben és formában megvalósult - mondta.

    Paskai László homíliájában a lengyel egyház 20. századi történetének két kiemelkedő személyére emlékeztetett, akikben "kiteljesedett Szent Pál tanítása".

    A bíboros Szent Maximilián Kolbe ferences atyáról és a 2000-ben szentté avatott Fausztina Kowalski nővérről emlékezett meg.

    Paskai László szavai szerint Szent Maximilián Kolbe ferences atya élete és tisztelete közismert a magyar egyházban; 1941. augusztus 14-én áldozta életét Krisztus szeretetéért. A ferences atyát a második világháború idején letartóztatták, börtönbe hurcolták, majd az auschwitzi koncentrációs táborba szállították, de ez sem törte meg lelkét - ismertette a bíboros.

    Paskai László hozzátette: Szent Maximilián Kolbe önként vállalta az éhhalál büntetését társa életének megmentésére.

    - Áldozata szépen példázza Szent Pál tanításának a teljesítését - mondta a bíboros.

    Hozzátette: a szentírás tanításának megvilágítására törekedett Fausztina Kowalski nővér is, aki az Irgalmasság Anyja Nővérek Kongregációjának tagja volt, s a krakkói zárdában halt meg 1938. október 5-én, 33 évesen.

    Fausztina Kowalski egyszerű feladatokat végzett a közösségben, de lelkében "az Istennel való bensőséges egyesülést formálta" - fogalmazott a bíboros.

    A nővér tiszteletére Krakkóban bazilika épült, amelyet II. János Pál pápa az idén augusztusban szentelt fel; a bazilika altemplomában magyar kápolna is épült - ismertette Paskai László.

    A szentmisén magyarul és lengyelül is könyörögtek a két nép közötti barátság megmaradásáért, II. János Pál pápáért és egy új Európa megszületéséért.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra