Országgyűlési bizottság

Miért a miniszterelnökség foglalkozik a határon túli ügyekkel?

Minden kormány szuverén joga, hogy milyen ügyeket hol intéz. Kifogasolható volt ugyan, hogy Medgyessy bevonta a Miniszterelnöki Hivatalba a Határon Túli Magyarok Hivatalát, de ettől még mehetnek jól a dolgok.

Kiss Elemér, aki ma a téma miniszteri rangú vezetője megjelent a külügyi bizottság előtt. Arra hivatkozott, hogy azért került át hozzá a HTMH, mert ezzel is jelezni akarták, ez nem külpolitikai ügy.

A miniszter ugyanakkor elmondta, hogy a magyar külpolitika három eleme - az európai integráció, a jó szomszédi kapcsolatok és a határon túli magyarok iránti felelősség - között egyenlőségnek kell lennie. Ezzel ugyan mindenki egyetért, de ha ez így van, akkor miért nem tartozik a külpolitikához a terület, mint az Orbán kormány alatt?

Ennél azonban nagyobb bajok is kiderültek a miniszter meghallgatásakor. Nevezetesen az, hogy Kovács László, akinek a kormány ügyrendje szerint nincs köze a témához úgy tárgyalt a státustörvényről Bukarestben, hogy nem volt vele senki sem a HTMH szakértői közül, sem a Miniszterelnöki Hivatalból. Kovács ráadásul előadott néhány státustörvény módosítási alapelvet, amely sem a MÁÉRT-ben konszenzussal elfogadott anyaggal nincs összhangban, sem a Velencei Bizottság megállapításait nem tükrözi. Hét pontját a kormány sem ismeri.

Káosz, zűrzavar, fejetlenség. Vagy ami még rosszabb: többfejűség.

SL

vissza Vissza a kezdőlapra