Fidesz-vélemény a jegybanki függetlenségről és az árszínvonalról
 
A Fidesz hiányolja azt a megnyugtató nyilatkozatot, amelyben a kormány hitet tesz az áremelések megakadályozása és a jegybank függetlensége mellett - reagált Áder János, a Fidesz frakcióvezetője az MTI-nek a pénteki kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra

    A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Országos Érdekegyeztető Tanács munkaadói oldalának négy szervezete csütörtökön arra kérte Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnökét, hogy mondjon le posztjáról, mert az erős forint hátrányos a gazdaságra nézve.

    A fideszes politikus megjegyezte: a jegybankelnököt ért "nagyon durva támadás" kapcsán a kormány két minisztere is félreérthető, "csendestársi" nyilatkozatot tett a szervezetek mellett.

    Véleménye szerint Széles Gábor, az MGYOSZ elnöke "rossz ajtón kopogtat": ha elégedetlen a gazdaságpolitikával, akkor nem Járai Zsigmondot kell felelőssé tennie, hiszen nem a jegybankelnök kezében vannak az általános gazdaságpolitikai eszközök, hanem a kormányéban.

    Rámutatott ugyanakkor arra, hogy sem a kormány, sem Járai Zsigmond sem állhat az áremelést követelők pártjára.

    - Az, amit Széles Gábor követel, áremelkedést jelentene, márpedig ez a magyar választópolgárokat kivétel nélkül és a magyar vállalkozók többségét is hátrányosan érintené - hangsúlyozta Áder János.

    Kiemelte: a jegybank elnökének alkotmányos kötelessége, hogy a nemzeti fizetőeszköz értékállóságát megvédje, a kormánynak pedig mindent meg kell tennie azért, hogy az infláció 5 százalék alatt maradjon, úgy, ahogy abban a MNB-vel megállapodott, és ahogy azt az EU felé is vállalta.

    A frakcióvezető szavai szerint a problémát abban látják, hogy a Medgyessy-kormány még mindig adós egy egységes gazdaságpolitika körvonalazásával, ami a 2003-as költségvetésből sem rajzolódik ki.

    Hozzáfűzte: érthető, ha a gazdaságpolitika hiányára és a jövő évi költségvetési számokra a magyar gazdaság szereplőinek egy része hisztérikusan reagál.

 
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra