Noha politikai uborka szezon van

Üzenet Európának
Megszületett a jugoszláv-magyar kisebbségvédelmi megállapodás

Rasim Ljajic kisebbségügyi miniszter és Szabó Vilmos államtitkár Belgrádban parafálta a jugoszláv-magyar kisebbségvédelmi megállapodást. Az egyezmény biztosítani hivatott a két ország területén élő kisebbségek nemzeti, nyelvi, kulturális és vallási identitásának megőrzését és kibontakozását.
Ljajic a megállapodás láttamozása után hangsúlyozta, hogy az egyezmény a jelenleginél még jobban védi majd a kisebbségek jogait, további lendületet ad a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének, illetve hozzájárul a regionális stabilitáshoz. Kifejezte azt a meggyőződését, hogy a két ország példát fog mutatni a kisebbségek jogainak védelmét érintő együttműködésben. Az egyezmény megkötése egyben jelzés, hogy Magyarország kész és képes ezt a kérdést összhangban kezelni a jószomszédi kapcsolatokkal. Ezt a jelzést pedig a státustörvény ellenzőinek is meg kellene értenie. 
Szabó szerint a megállapodás jól szolgálja azt a célt, hogy a kisebbségek megmaradhassanak és boldogulhassanak szülőföldjükön. A megállapodás kitér a magyarországi szerb önkormányzat és az MNT (Magyar Nemzeti Tanács)  helyzetére, szavatolja az önkormányzati és autonóm formák megalakítását. Ljajic hangsúlyozta, hogy a pénteken parafált megállapodás elsősorban azt jelzi, hogy mindkét ország tiszteletben kívánja tartani és megvalósítja a kisebbségi jogvédelmet érintő nemzetközi normákat. Szabó nagy sikernek mondta azt, hogy az egyezmény rendelkezik az önkormányzati és autonóm formákról, illetve első ízben szó van benne a kisebbségi és egyházi közösségek kisajátított javainak visszaszolgáltatásáról. Fontosnak nevezte azt is, hogy a megállapodással életre hívott kormányközi vegyes bizottság által magasabb szintre kerül majd a kisebbségekkel kapcsolatos kérdések intézése és a kisebbségi jogok érvényesítésének ellenőrzése. „A megállapodás egyben jó üzenet Európának” – mondta Szabó. Reméljük, igaza lesz, bár a kormányközi vegyes bizottságok hatékonyságáról nem vagyunk meggyőződve. Az egyezmény üzenet jellegével egyetértünk. Arra mindkét ország - bár más-más szempontból, de rászorul.
 

Surján Lászlóvissza Vissza a kezdőlapra