Julianus-díjat kapott Orbán Viktor
 
A Sapientia erdélyi magyar tudományegyetem létrehozásában játszott szerepéért Julianus-díjjal tüntették ki Orbán Viktor volt magyar kormányfőt.

    Az erdélyi Csíkszeredán működő Julianus Alapítvány szombaton osztotta ki tizedik alkalommal a szórványban élő magyarság megmaradásáért kifejtett munkát jutalmazó elismerést.

    A jubileumi Julianus-díjban a magyar politikus mellett Ali Kabul, a rodostói Rákóczi-múzeum igazgatója; Jan Mulder, a holland parlament felsőházának tagja, Konkoly Thege István, a Johannita lovagrend kancellárja; Havadtői Sándor amerikai magyar nyugalmazott református lelkipásztor és Lauer Edit, az amerikai magyar koalíció vezetője részesült.

    A díjat létesítő Julianus Alapítvány, valamint a Magyarok Székelyföldi Társasága szervezésében a díjkiosztó ünnepséget tudományos konferencia előzte meg. A rendezvényre meghívást kapott valamennyi eddigi díjazott - neves erdélyi, magyarországi, felvidéki és tengerentúli magyar közéleti, politikai, egyházi személyiség, pedagógus. Az eddigi 51 kitüntetettből harmincan vettek részt A magyarság jövője a XXI. században témájú fórumon.

    Orbán Viktor, aki elfoglaltsága miatt nem lehetett jelen a díjkiosztó ünnepségen, a tervek szerint 2003 pünkösdjén, a csíksomlyói búcsú alkalmával veszi majd át a díját Csíkszeredán.

    A Julianus-díj egy emléklapból, a Julianus barátot ábrázoló kerámia kisplasztikából - a csíkszeredai Pálffy Árpád alkotásából -, valamint a Johannita Lovagrend által felajánlott szerény pénzösszegből áll.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra