Járai Zsigmond az inflációs célkitűzésről
 
Szó sincs arról hogy meg kellene változtatni az inflációs célkitűzést és arról sem, hogy lazítani lehetne a monetáris kondíciókon. Ha az inflációs célkitűzést megváltoztatná a jegybank, nem lenne követhető maga a rendszer, mert abban épp az a lényeg, hogy a cél kitűzése után annak elérésére kell törekedni, ehhez kell igazítani a monetáris feltételeket - mondta Járai Zsigmond, a jegybank elnöke a GKI Rt. szerdai konferencián elhangzottakra reagálva.

Járai Zsigmond kijelentette: a kormányzatnak olyan költségvetési és jövedelempolitikát kell folytatnia, a jegybanknak olyan monetáris politikát kell megvalósítania, amivel el tudják érni a kitűzött inflációs célt.

Járai Zsigmond leszögezte nem tagadható, hogy a mostani "kombináció" nem optimális. Ez azt jelenti, hogy egy rendkívül laza jövedelempolitika, amely gyors béremeléseket hajt végre, illetve egy laza költségvetési politika, amely nagy költségvetési deficitet enged meg, egy szigorú monetáris politikával párhuzamosan valósul meg. Az MNB elnöke aláhúzta: a jegybank a monetáris politikájával kénytelen ellensúlyozni a fiskális lazaságot.
Járai Zsigmond kiemelte: optimálisabb lenne, ha egy szigorúbb fiskális politika egy lazább monetáris politikával párhuzamosan lenne jelen a magyar gazdaságban, ezzel a variációval ugyanazt az inflációs célt el lehetne érni.
A jegybank elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációs célt megváltoztatni semmiképpen sem lehet, hiszen így is megtorpant a korábbi dezinfláció folyamata. Ezt megfordítani, és esetleg egy emelkedő inflációt rászabadítani a magyar gazdaságra a lehető legnagyobb veszélyt jelentené napjainkban - hangoztatta Járai Zsigmond.

- Ez visszafordíthatatlan folyamatokat eredményezhetne - emelte ki az MNB elnöke. Ha az infláció újra felmenne, óriási áldozatokkal lehetne csupán ismét lecsökkenteni a pénzromlás mértékét. Az egyik legnagyobb veszteség az lenne, hogy késne az euró bevezetésének lehetősége, és ez a magyar gazdaságnak óriási áldozatokat jelentene.

Járai Zsigmond végezetül hangsúlyozta: felelőtlen lenne minden olyan monetáris politika, ami ehhez hozzájárulna.

MTI fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra