Irogatnak, csúsztatgatnak...

Költő hazudj, csak rajt ne kapjanak...

 

Ha nem szorulnánk rá minden nyilvánosságra, akár fel is háborodhatnánk. Az [origo] internetes újságban ugyanis az alábbi írásjelent meg, amelynek szinte egyetlen erénye, hogy foglalkozik velünk. Márpedig az adoma szerint a színésznőt soha nem érdekli, hogy mit írnak róla, csak az, hogy írjanak. Nem is foglalkozunk hát magával az origóval. Olvasóink tájékoztatására azonban rámutatunk, hogy hol mekkorát csúsztattak, s javasoljuk, a többi [origo] hír valóságtartalmát is az alábbiak szerint értékeljék.


A KDNP se akar egyesülni a Fidesszel

És a Fidesz sem a KDNP-vel tehetjük hozzá. A cím hangulatkeltő és mást üzen, mint amit mi mondtunk.

2002. november 12., kedd, 12:08
Szoros összefogásban politizálnának a kereszténydemokraták a Fidesszel, de megtartanák önállóságukat - mondták Orbán Viktornak a Fidesz frakcióban ülő kereszténydemokrata politikusok. A KDNP Fidesz-közeli új vezetése nem az egyesülés, hanem a szoros együttműködés híve.

Az összefoglalás majdnem pontos, de már most had jelentsük ki: annyit mondtuk a találkozóról, hogy az nem nyilvános.

A Fidesszel való szoros együttműködés a célunk, az önálló arculat megtartása mellett - mondta a Fidesz és az átalakuló KDNP kapcsolatáról az [origo]-nak Surján László. Surjánt több politikustársával együtt 1997-ben (törvénytelenül) kizárták a KDNP-ből, ezért a Fidesz frakcióhoz csatlakoztak. A kereszténydemokratákkal megerősödött Fidesz így lett az 1998-as választási győzelem előtt a legkisebből a legnagyobb frakciójú párt a parlamentben. A kereszténydemokrata-fideszes képviselők megalakították a Magyar Kereszténydemokrata Szövetséget (MKDSZ), és 1997 óta szorosan együttműködnek a Fideszzel: képviselőket, polgármestereket és minisztereket is adtak a pártnak, ugyanakkor néhány fideszes politikus is belépett az MKDSZ-be. Közben a KDNP vezetéséből kikerült az őket kizáró csoport, azonban az utánuk következő vezetés nem a Fidesz felé fordult, hanem csatlakoztak a Centrum Párthoz. A KDNP-t évekig húzódó per után arra kötelezte a bíróság, hogy az 1997-es küldöttek döntsék el, kik vezessék a pártot. Így kerültek vissza a közelmúltban a KDNP élére az MKDSZ-es fideszesek.

Magunk is úgy gondoljuk, hogy az MKDSZ-Fidesz összefogásnak volt szerepe a Fidesz 1998-as győzelmében, de hogy az [origo] megfogalmazása az egész győzelmet nekünk tulajdonítja, az csak arra jó, hogy rontsa a két szervezet kapcsolatát.

Harrach Péter volt szociális és családügyi miniszter, aki az MKDSZ-nek és immár a KDNP-nek a vezetésében is részt vesz, azt mondta, hogy a két szervezetet nincs értelme párhuzamosan működtetni. Az MKDSZ azonban nem párt, így a kereszténydemokrata-fideszes politikusok helyzete megváltozott, mert immár egy pártot, a KDNP-t képviselik.

Harrach Péter ilyent soha nem mondott: egyeztetett álláspontunk, hogy a KDNP és az MKDSZ egymás mellett fog dolgozni, párt és mozgalom.

Az új viszony rendezése érdekében hétfőn a kereszténydemokrata-fideszes képviselők - többek között Harrach Péter, Varga László és Surján László - találkoztak Orbán Viktorral. Surján László a megbeszélésről azt mondta az [origo]-nak, hogy elmondták Orbánnak, nem szeretnék egyesíteni a KDNP-t a Fidesszel. Orbán Viktor az áprilisi választások óta többször is kijelentette, a jobboldali pártoknak minél szorosabban össze kell fogniuk, és örülne az uniós szövetségnek is. Az MDF elutasította az egyesülést, és most a KDNP sem szeretne pártuniót. Ugyanakkor a KDNP-s politikusok szorosabban kötődnek a Fideszhez, mint az MDF-esek, hiszen nem csak közös jelöltek voltak, de a Fidesz frakciójában is politizálnak immár öt éve. Surján László szerint a KDNP-nek szorosan együtt kell működnie a Fidesszel, és a kisebb jobboldali pártoknak "ernyőszerűen" kellene a Fidesz körül politizálniuk. Surján szerint ez a megoldás jobban erősítené a polgári összefogást, mint egy újjászervezéssel egyesített párt.

Nem a kereszténydemokrat-fideszes képviselők, hanem az MKDSZ elnöke és elnökhelyettesei találkoztak Orbán Viktorral. Mivel  alelnök vagyok, a megbeszélésről annyit mondtam, hogy a találkozóra nem az [origo] által jelzett összetételben került sor. Ők azért kitartottak kitalációjuk mellett, s olyant adtak a számba, amit nem mondtam. Az igaz, hogy szó sincs a két szervezet egyesítéséről. Az MDF nem tudott mit elutasítani, mert nem volt ajánlat: az összefogás újabb formáiról még csak senkit semmire nem kötelező gondolkodás indult meg. Az MDF annyit jelzett, nem ebben az irányban látja a jövőt. Az [origo] az ernyőszerűen kifejezést is félreérti: Ernyőszervezet az az összefogást akarók közös szervezete, amelynek tagjai kifejezik egységüket és a közös ernyő alatt megőrzik önállóságukat. Ilyen például a Centrum vagy ilyen lehetett volna a Békejobb. Itt az ideje, hogy egy sikeres forma is létre jöjjön.

[origo]

Surján László

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra