Sajtótájékoztató

Megindult a szakmai munka a KDNP-ben

 • Az MKDSZ az egészségügyről (13:25) Ezzel a címmel jelent meg a beszámoló a KDNP azon sajtótájékoztatójáról, amelyet Mikola István a KDNP elnökhelyettese és Járosi Márton az energetikai bizottság elnöke tartott. Mivel a két szervezet a KDNP és az MKDSZ nem rivalzál egymással, hanem összefog, a tévedés bocsánatos bűn.

  2003 nem lesz az egészségügy éve - ezt Mikola István volt egészségügyi miniszter szögezte le a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

  Mint mondta, az egészségügyi ágazat költségvetési kondíciói jövőre a vártnál sokkal gyengébbek lesznek, és semmiképpen sem
  alkalmasak az ágazat konszolidációjának megindítására.

  Mosolyogtatónak nevezte, hogy a kormány 2,6 milliárd forintot szán kórházkonszolidációra, miközben az egészségügyi intézmények tartozásai ennek az összegnek a sokszorosát teszik ki.

  A politikus kifogásolta, hogy késik az úgynevezett kórháztörvény módosítása, miközben az egészségügyi intézményeknek jövő június 30-ig ötéves tervet kell készíteniük. Így, mint mondta, bizonytalanság alakul ki a szférában.

  Mikola István úgy véli, hogy a kabinet felrúgta a gyógyszergyártókkal kötött hároméves megállapodást, és anarchikus
  állapotokat teremtett a gyógyszerpiacon. Még most, december közepén sem lehet tudni pontosan, mennyit kell majd a betegeknek fizetniük a gyógyszerekért jövőre. A drágulás a várnál minden bizonnyal nagyobb mértékű lesz, a társadalombiztosítás által nem támogatott gyógyszerkörben elérheti a 10 százalékot, de az eddig olcsóbb készítményeknél akár a 30-40 százalékot is. Kifogásolta, hogy jövőre nem kerülhetnek a magyar gyógyszerpiacra azok a készítmények, amelyek bizonyos betegségek esetében terápiás áttörést jelenthetnének.

  A sajtótájékoztató második felében Jánosi Márton arról beszélt, hogy mindenképpen meg kell szüntetni a piac további privatizációját. Kezdeményezte, hogy a gáz és a villamos energia fogyasztói felhasználása esetében léptessenek életbe szociális tarifákat.
   

 •  

   

   

  vissza Vissza a kezdőlapra