Kérdőív az egyházaknak - fenntartások
 
Kérdőívet juttatott el a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) valamennyi bejegyzett egyháznak; a lapon a fontosabb adatok és a hívek létszáma mellett a vallási közösségek hitvallásának, történetének, valamint karitatív, határon túli, illetve közfeladatot átvállaló tevékenységének ismertetését is kérik.
    Az MTI pénteken egyházi körökből úgy értesült, hogy többen fenntartással fogadták a kérdőív némely pontját, így például a hitelvek összegzésével kapcsolatos kérést.

    A kérdések között szerepel a felsoroltak mellett az is, hogy az adott egyház hol és mikor tartja összejöveteleit.

    A laphoz csatolt levélben Szalay István, a MeH egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkára arról tájékoztatja az egyházi vezetőket, hogy a kérdőív segítségével átfogó, reprezentatív kiadvány megjelentetését tervezik.

    Arra kéri a címzetteket, hogy a lap alapján bocsássanak egy rövid, legfeljebb két oldalas összefoglalót a hivatal rendelkezésére, emellett küldjék el a megyei bíróság végzésének másolatát az egyház nyilvántartásba vételéről, illetve annak módosításáról.

    Szalay István pénteken az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: "a kérdőív esetleg túlterjeszkedik azon a minimumon, ami a kiadványhoz szükséges".

    Az államtitkár arról biztosította az egyházakat, hogy nyilatkozatuknak nem lesz semmilyen hátrányos következménye.

    Tájékoztatása szerint a kiadvány célja, hogy a társadalom információt kapjon a Magyarországon bejegyzett 136 egyházról.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra