Kormányülés

Johan Béla program

A kormány elfogadta az Egészség Évtizedének Johan Béla Nemzeti Programját, amely így az Országgyűlés elé kerülhet - jelentette be Csehák Judit. A tervezet az előző kormányzat által 2001. augusztusában elfogadott népegészségügyi program továbbvitele, amely több céllal is kiegészült. Legfontosabb azoknak a betegségeknek a csökkentése, amelyek halálozási rátája igen magas. Így többek között a szív- és érrendszeri megbetegedések, a daganatos megbetegedések, valamint a mozgásszervi betegségek megelőzésére, szűrésére és kezelésére kell figyelni. A program külön figyelmet fordít az ifjúság kérdéseire, az öregkor problémáira, az esélyegyenlőség megteremtésére és az egészséget támogató környezet kialakítására. A miniszter hozzátette: az egészségügyi fejezeti kezelésű előirányzatban jövőre 2 milliárd forintot különítettek el a népegészségügyi program megvalósítására, de egyes teendőket az egészségbiztosítási pénztár, vagy az ifjúsági minisztérium finanszíroz.

Irak nem tekintheti belügyeibe való beavatkozásnak, ha a taszári katonai bázison amerikai egységek iraki tolmácsokat képeznének ki - erről Kiss Elemér beszélt egy kérdés kapcsán a kormányszóvivői tájékoztatón. A kabinet ülését követően a kancelláriaminiszter leszögezte: a kormány ülésén a taszári kiképzés kérdése nem volt napirenden. Hétfőn viszont négypárti egyeztetés lesz az ügyben.

A kormány úgy döntött, hogy másfél milliárd forintos autóbusz-beszerzésre ad lehetőséget a Volán-társaságok számára az ÁPV Rt. reorganizációs keretéből. A kabinet az ÁPV Rt.-re bízta a beszerzés irányítását és ellenőrzését. A Volán-társaságok autóbuszparkja elöregedett, a járművek átlagéletkora csaknem eléri a 11 évet. A Volán dolgozók számára azonban a béremelés is fontos kérdés, bár bizonyára jobb lesz újabb buszokkal dolgozni. Kérdés, hogy a kormány letett-e privatizációs terveiről.

A kormány tervei szerint a jövőben diákhitel felvétele esetén a törlesztő részletek mértéke csökkenni fog. A tárgyévi törlesztésnél az adós két évvel korábbi jövedelmét fogják figyelembe venni - mondta a kancelláriaminiszter. - A törlesztő részletet nem a munkáltató vonja le, hanem közvetlenül az érintett fizeti be. Ez növeli a bankok kockázatát. A kormány előterjesztése arra is kitér, hogy nyolc bank és 106 takarékszövetkezet is részt venne a hitelezésben.

A kormány 2003 első felében összesen 53 törvényjavaslatot kíván az Országgyűlés elé terjeszteni. A törvénymódosítások egy részét az EU-jogharmonizáció teszi szükségessé. A parlament elé kerül többek között az európai parlamenti képviselők megválasztását tartalmazó, a nemzeti civil alapprogrammal foglalkozó jogszabály, a kedvezménytörvény, valamint a közbeszerzési törvény módosítása.

Egy kormányrendelet módosítása értelmében nyugdíj-kiegészítést kaphatnak azok a polgári személyek is, akiket 1944. október 1-je után az akkori Szovjetunióba kényszermunka-táborokba, úgynevezett "málenkij robotra" hurcoltak el. A támogatás azokra vonatkozna, akik több mint három évet töltöttek munkatáborokban.

 

vissza Vissza a kezdőlapra