A Fidesz szerint jövőre kevesebb jut a kultúrára

A Fidesz szerint jövőre kevesebb pénz jut a kultúrára, mint az idén. Homa János csütörtöki egri sajtótájékoztatóján elmondta: nem felel meg a valóságnak a kormánypártok azon állítása, hogy 2003-ban, a 2002-es költségvetéshez képest 30 százalékkal több pénz jut a kultúrára, az igazság ezzel szemben az, hogy csökken a rendelkezésre
álló pénz.

    A fideszes képviselő közölte, hogy számításaik szerint jövőre csupán 64 milliárd forintot használhat fel a kultusztárca, az idén rendelkezésére álló 87 milliárd forinttal szemben.

    Hozzátette: amennyiben a Miniszterelnöki Hivatalhoz került egyházügyi államtitkárság költségvetését levonják a 2002. évi keretből, akkor is 7 milliárd forinttal több, vagyis 71 milliárd forint jutott idén a kultúrára.

    A képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az idei 5,2 milliárd forintról jövőre 2,7 milliárd forintra csökken a múzeumok rekonstrukciójára fordítható pénz, és mindössze félmilliárd forint lesz jövőre az az idén még 4 milliárd forintos keret, amelyet az egyházi kulturális örökség védelmére fordíthat az állam.

    - A kultúra a 2003. évi költségvetés áldozatává vált - mondta Homa János.

    Arról is beszámolt, hogy ebben a helyzetben a Fidesz több, összesen 5,6 milliárd forint költségigényű módosító indítványt terjesztetett a parlament elé.

    Elmondta: személyesen kezdeményezte, hogy a költségvetés 2003-ban biztosítson 450 millió forintot az egri vár rekonstrukciójának folytatására.

    Szintén javasolta, hogy az állam 1,1 milliárd forinttal támogassa jövőre a budai Mátyás templom 5 milliárd forintra becsült rekonstrukciójának megkezdését.

    A Fidesz Kulturális Kabinetje indítványozza továbbá, hogy a parlament az eredetileg tervezett félmilliárd forintról módosítsa 3,5 milliárd forintra az egyházi örökség megóvására szolgáló keretösszeget, illetve a határon túli színházak támogatását emeljék 150 millió forintra a koncepcióban szereplő 80 millió forintról.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra