Botrány az Országgyűlés Külügyi bizottságában

Zárt tárgyaláson hallgatott meg ma három nagykövetjelöltet a Külügyi bizottság

A varsói és helsinki posztra jelöltek elnyerték a bizottság támogatását nem így a három balti államba küldendő Nikicser László. Ő a kormánypárti oldaltól 8 igen szavazatot az ellenzéktől 8 tartózkodást kapott, ami a fönnálló szabályok szerint azt jelenti, hogy a bizottság kinevezését nem támogatta. Tekintettel arra, hogy a bizottságnak 12 kormánypárti képviselője van és tudva, hogy az ellenzék már korábban jelezte, hogy a jelölt személyétől függetlenül tartózkodni fog bárkinek a támogatásától, ha az illetőt mandátumának lejárta előtt visszahívott nagykövet posztjára kívánják kiküldeni. A kormányoldalnak föl kellett volna készülnie a nyilvánvaló szavazásra, e helyett képviselői távollétükkel tüntettek és még szavazási megbízást sem adtak jelenlevő társaiknak. Bársony András államtitkár megpróbálta a hibát az ellenzékre hárítani, ám az előre bejelentett elvszerű magatartás aligha hibáztatható a második oldal fegyelmezetlensége miatt. (A zárt ülés végén Bársony államtitkár nyilatkozott, hogy az ülésen nem hangzott el semmi, ami államtitkot vagy szolgálati titkot képezne, ezért tudunk az ott történtekről beszámolni.)

A nagyköveti meghallgatások után a kormányoldal tovább apadt, ám a polgári oldal nem élt vissza helyzetével és a különféle kormány-előterjesztéseket - mivel azok szakmailag erre alkalmasak voltak - egyhangúan támogatta.

Emlékeztetőül: az elmúlt ciklusban nagyon sokat hallottuk, hogy a határozatképesség biztosítása a kormánypártok feladata. Az elvszerű magatartás azt kívánja, hogy az ilyen ügyekben mindenki következetes legyen: képviselje ugyanazt kormányon, mint ellenzékben.

 
vissza Vissza a kezdőlapra