Négypárti egyeztetés - prágai NATO-csúcs
 
A közeljövőben a kormány hatáskörébe tartozó honvédelmi döntésekről előzetes tájékoztatást kapnak az illetékes parlamenti bizottságok, de az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága mindenképpen - közölte Kovács László külügyminiszter vasárnap Budapesten, azután, hogy Juhász Ferenc honvédelmi miniszterrel közösen tájékoztatta a négy parlamenti párt képviselőit a prágai NATO-csúcstalálkozó eredményeiről.

    Mint mondta, megállapodtak a parlamenti pártok képviselőivel arról, hogy a közeli napokban a külügyi és a honvédelmi bizottság egy együttes zárt ülésen kap részletes tájékoztatást a prágai csúcstalálkozón született döntésekről.

    A külügyminiszter szavai szerint a megbeszélés tárgyilagos hangnemben zajlott.

    A Fidesz és az MDF is pozitívan értékelte az egyeztetés összehívásának tényét. Áder János és Herényi Károly hangsúlyozta azonban, hogy jobb lett volna ha a konzultációra a prágai NATO-csúcs előtt került volna sor.

    Kuncze Gábor (SZDSZ) szerint ilyen egyeztetéseken keresztül vissza lehet térni a külpolitikai konszenzushoz. Lendvai Ildikó (MSZP) egyetértett a kormánynak azzal a kezdeményezésével, hogy a nemzet biztonságát érintő tárgyalásokról azonnal konzultál az Országgyűlés pártjaival.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra