Mádl Ferenc Strasbourgban

Mádl Ferenc köztársasági elnök hétfőn az esti órákban rövid munkalátogatásra Strasbourgba érkezett.

    A köztársasági elnököt Pat Cox, az Európai Parlament elnöke hívta meg, hogy kedden, az 1956-os magyar forradalom kitörése évfordulójának előestéjén beszédet mondjon az Európai Unió közös parlamentjének teljes ülésén. Ilyen megtiszteltetésben az EU tagjelöltjei közül korábban a cseh, a szlovák és a szlovén köztársasági elnök részesült.

    Mádl Ferencet a strasbourgi repülőtéren az Európai Parlament protokollfőnöke, továbbá Juhász Endre, az Európai Unió és Taubner Zoltán, az Európa Tanács melletti magyar állandó képviselet nagykövete fogadta.

    A köztársasági elnök várhatóan még hétfőn este találkozik Graham Watsonnal, az Európai Parlament liberális demokrata csoportjának elnökével. Kedden az elnök munkareggeli keretében megbeszélést folytat Hans-Gert Pötteringgel, az Európai Parlament néppárti frakciójának elnökével és Johannes Swobodával, a szocialista frakció elnökhelyettesével, majd felkeresi a városházát, ahol találkozik Fabienne Kellerrel, a francia város polgármesterével.

    Kedden délben kerül sor Mádl Ferenc ünnepi beszédére az Európai Parlament teljes ülésén. A parlament elnöke utána ebédet ad a magyar köztársasági elnök tiszteletére, s ezen jelen lesznek az EP alelnökei, pártcsoportjainak elnökei, a külügyi bizottság elnöke és a bizottság vezető képviselői, a Magyar-EU Társulási Parlamenti Vegyesbizottság európai tagjai és Luis Queiró, az EP Magyarország felkészülésével foglalkozó jelentéstevője, az EP korábbi elnökei, az EU soros dán elnökségének képviselői.

    A köztársasági elnök az esti órákban találkozik és megbeszélést tart Romano Prodival, az Európai Unió végrehajtó szerve, az Európai Bizottság elnökével, majd különrepülőgéppel a késő esti órákban hazautazik.
 

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra