Mádl Ferenc a szociális törvénycsomagról
 
Mádl Ferenc köztársasági elnök felkérte az Országgyűlést, hogy a lehető leghamarabb tűzze napirendjére az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról szóló "salátatörvény" újratárgyalását.

    Az államfő szombaton az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: azt kérte az Országgyűléstől, a polgármesterektől és mindenkitől, aki illetékes, hogy a törvény által lehetővé tett juttatásokat visszamenőleges hatállyal határozzák meg annak érdekében, hogy egyetlen kedvezményezett se szenvedjen hátrányt.

    A köztársasági elnök hétfőn közölte, hogy megfontolásra visszaküldi az Országgyűlésnek az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról című jogszabályt, mivel a bevezetendő szabályozás hátrányosan érintheti azokat az állampolgárokat, akik a szociális alapellátásokat egyházi intézményben kívánják igénybe venni. A parlament által elfogadott, szociális tárgyú törvényeket módosító csomag azon törvénycsomagok körébe tartozik, amelyeket a köznyelv csak salátatörvényeknek nevez. (Az első ilyen törvény a Bokros csomag volt. Annak alkotmányossági vizsgálata során az alkotmánybíróság azt mondta, hogy önmagában nem alkotmányellenes egy olyan törvény, amely sok más törvény egyes részleteit módosítja. Ha azonban ebből gyakorlat lenne, az veszélyeztetné a jogbiztonságot és ez alkotmányellenes. Azóta sajnos bevett gyakorlat lett ez a módszer. Talán most jött el az a pont, amikor ki kellene mondani, eddig és ne tovább...)  

    - Mint ahogy ebből az elnevezésből is kiderül, egy ilyen csomag több törvényt foglal magában. Ez nyilvánvalóan azt a veszélyt is magában hordozza, hogy bizonyos fontos részletek elsikkadhatnak, ha a salátatörvény egyben kerül elfogadásra - jelentette ki az államfő. Ez a benyújtók, jelen esetben a kormány felelőssége, hiszen ezáltal egy esetleges hibás bekezdés miatt több, az állampolgárok számára kedvező törvény megszületését veszélyezteti.  Az államfő jelezte, hogy az egyes szociális tárgyú törvények módosításáról című törvénycsomag esetében is erről van szó.

    - Ebben az esetben egyrészt azok az emberek szenvedtek volna hátrányt, akik a szociális ellátás bármely formáját az egyházaktól vennék igénybe - tudjuk, ők szép számmal vannak -, ugyanakkor a törvénycsomag által biztosított más kedvezmények hatálybalépése éppen e hiba miatt szenvedne késedelmet - fogalmazott Mádl Ferenc. Csak azért, mert egy törvény egy "salátatörvény" része, a köztársasági elnök nem tekinthet el attól, hogy azt újratárgyalásra visszaküldje az Országgyűlésnek.

 

Az MTI nyomán
vissza Vissza a kezdőlapra