Státustörvény

Egyetértés a MÁÉRT ülésén

 

Nagy vitákkal de ésszerű kompromisszumokat eredményezve fejeződött be a MÁÉRT hatodik ülése.

Az első magyar-magyar csúcs után az akkori szocialista kormány megzavarodott, félt a külföldi reakcióktól és legszívesebben vissza csinálta volna az egészet. Az Orbán kormány ezzel szemben rendszeresítette és intézményesítette a határon túli magyarok és a magyar parlamenti pártok kapcsolatait, s a Medgyessy kormány már nincs abban a helyzetben, hogy fanyalogjon vagy kitérjen működtetése elől.

Ennek az ülésnek a leglényegesebb témája a státustörvény módosítása volt. A módosítás, amint arról már írtunk, elkerülhetetlen. Nem mindegy azonban, hogy mi és mennyire módosul.

Gyorsbeszámolónk: megmarad és a kedvezményre való jogosultság igazolására szolgál a magyar igazolvány. Megmarad sőt fejlődik az oktatási-nevelési támogatás, hiszen egy gyermek után is jár. A munkavállalásnak nem lesznek kiemelt kedvezményezettjei a magyar igazolvány tulajdonosok, hacsak egy-egy országgal kétoldalú szerződés keretében nem egyezünk meg róla. Szlovákia esetében elfogadható, ha az oktatási nevelési támogatás nem közvetlenül jut el a családokhoz, hanem a célszerv az iskola, vagy szülői közösség.

Ahhoz képest, hogy egyes nyilatkozatok a magyar igazolvány megszüntetését is kilátásba helyezték, a végeredmény győzelem. Kérdés, hogy mikor és pontosan milyen formában jön be az anyag a parlamentbe.  

S.L.

vissza Vissza a kezdőlapra