A történelem a szabadság oldalán áll
Orbán Viktor és Mart Laar könyvbemutatója a Terror Házában

Orbán Viktor a szerző társaságában mutatta be Mart Laar volt észt miniszterelnök Vissza a jövőbe című könyvének magyar nyelvű kiadását a Terror Házában pénteken délután. – Szükségünk van ezekre a könyvekre, hogy soha ne tartozzunk azok közé, akiket cserbenhagy az emlékezet – foglalta össze Orbán Viktor a könyv mondanivalóját.

A történészi végzettségű Mart Laar – aki 1992-1994 illetve 1999-2002 között volt hazája miniszterelnöke – közép-európai kitekintéssel, egyben a politikus gyakorlatiasságával mutatja be az olvasónak Észtország elmúlt évtizedeit, a rendszerváltás és az azt követő periódus történetét.

– A történelem a szabadság oldalán áll – idézte a polgári kormány miniszterelnöke Ronald Reagannek 1987-ben a kelet-európai népekhez intézett üzenetét, hozzátéve: a szabadságot azok a nemzetek tudják igazán értékelni, amelyek azt hosszú ideig nélkülözni voltak kénytelenek. Kijelentette: az ellenzéki mozgalmak megalakulását a rendszerváltás előtt, úgy Magyarországon, miként Észtországban is, a múlt visszaszerzéséért folytatott küzdelem követte.

– 1991-ben Közép-Európa ismét szabad volt. De miféle szabadság volt ez? Megtiport és lerombolt országok álltak a szabadság kapujában – idézte a szerzőt Orbán Viktor, aki azt is elmondta: e szavakat akár egy magyar is írhatta volna. Hozzátette azt is: észtek és magyarok rokon népek, akiket az elmúlt fél évszázad közösen megélt tapasztalatai is összefűznek.

Orbán Viktor hangsúlyozta: az ilyen és ehhez hasonló könyvekre azért is nagy szükségünk van, hogy ne lehessen semmivé tenni azt, hogy – miután a kommunista diktatúrából elegünk volt és mert demokráciát akartunk – mertünk bátrak lenni, kockáztatni és vállalkozni.

Vannak, akik azt mondják, hogy nem mi vetettünk véget a diktatúrának, hanem a kommunista diktatúra pártelitje, amely addig reformálta a rendszert, míg „át lehetett állni” – figyelmeztetett a miniszterelnök. Hozzátette: e könyv arra buzdít bennünket, hogy sem a nyelvet, sem a múltat nem szabad átengednünk a posztkommunista múltátfestő brigádoknak.

– Ha az ő szókészletüket alkalmazzuk, és eltűrjük, hogy például a diktatúra helyett az értéksemleges egypártrendszer kifejezés honosodjon meg, úgy a kommunista diktatúra valódi énjének takargatásában mi magunk is részesek vagyunk – emelte ki.

Észtország volt kormányfőjének könyvét jellemezve szólt arról is, hogy az ilyesfajta könyvek nem engedik meg a múlt átfestését, az ellen tiszta és világos gondolatokkal, a tények megmutatásával veszi fel a harcot.

– A könyv hozzánk és rólunk is szól: közös múltunkról, és a jövőről is, amire szintén közösen készülünk – zárta beszédét a polgári kormány miniszterelnöke.

Orbán Viktor szavait megköszönve Mart Laar kifejtette: azt kívánta bemutatni, hogy a régió országai a hidegháború alatt is harcoltak szabadságukért, áldozatuk nélkül sose köszöntött volna Közép-Európára a szabadság. – A szabadságért nem harcoló nemzet sose lesz szabad – hangsúlyozta.

Orbán Viktornak azzal a megjegyzésével kapcsolatban, hogy ő maga is könyvet ír, azt mondta: saját példája szerint az a posztjáról távozó miniszterelnök, aki könyvet ír, ismét miniszterelnök lesz.

fidesz.hu

 
vissza Vissza a kezdőlapra