Matolcsy György: a csatlakozás után fordul a munkaerő-áramlás
 
Az uniós csatlakozás után fordul a munkaerő-áramlás: nem az országból való kitelepülés, hanem éppen ellenkezőleg, a nyugdíjasok és az országban nagyobb lehetőséget látó fiatalok betelepülése lesz a jellemző - mondta Matolcsy György.

    A volt gazdasági miniszter erről csütörtökön beszélt az Európai Unióhoz való csatlakozás előnyeiről és hátrányairól rendezett konferencián, Budapesten.

    Elmondta: a csatlakozást követő években várhatóan 100 ezernél is többen települnek be Magyarországra, ugyanakkor számolni kell az elit munkaerő kiáramlásával is, amely érzékeny veszteséget okozhat az országnak.

    A volt gazdasági miniszter szerint Magyarország és az Európai Unióhoz most csatlakozó országok integrációja kedvezőtlen globális gazdasági környezetben megy végbe, ez azonban nem dönti el a csatlakozás sikerességét.

    - Ma úgy tűnik, a csatlakozás a legfontosabb kérdés Európában, azonban véleményem szerint nincs így: a kérdés ma az, hogyan sáfárkodnak a tehetséggel a csatlakozók - fogalmazott a politikus.

    A volt miniszter szerint a csatlakozás sikere a tudáserőre vezethető vissza: ha a csatlakozás segít abban, hogy a tudástőkét, a tehetséget jobban hasznosítsuk, akkor sikeres lesz az integráció.

    Matolcsy György szerint az Európai Unióban a következő években alapvető gazdasági átrendeződésre kell számítani, amely során a nemzeti cégcsoportok európaivá válnak, lebomlik az összes kereskedelmi határ, illetve minden létező, de láthatatlan korlát.

    - Ígéreteket jelentünk az uniónak és nem veszélyeket, mert Magyarországon már lezárult a nagy átalakulások kora, a gazdaság szerkezete megváltozott: döntően már nem a multinacionális vállalatok, a globális tőke, a külföldi tőkebefektetések és az export jelenti Magyarország gazdaságpolitikájának húzóerejét, hanem a belső gazdaság, a kis- és középvállalkozások, az infrastruktúra-fejlesztés és a területfejlesztés - jelentette ki Matolcsy György.

MTI
vissza Vissza a kezdőlapra