Mindszenty bíborosra emlékeztek Felsőpetényben és Rétságon
 
AzMindszenty-emléknapot rendezett vasárnap a Nógrád megyei Felsőpetényben és Rétságon a Szilágyi Erzsébet Nőegylet, a bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek rabságból való szabadulásának 46. évfordulóján.

A Mindszenty védőszentje után Szent Józsefnek elnevezett felsőpetényi templomban Karl-Josef Rauber érsek, apostoli nuncius mutatott be szentmisét, majd a bíborost 1955. november 1-je és 1956. október 30-a között fogva tartó Almásy-kastély falán elhelyezett emléktábla előtt a Szilágyi Erzsébet Nőegylet elnöke emlékezett a főpapra.

Lipthay Erzsébet kijelentette: Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek alakja az Isten, az egyház és a haza iránti szeretet legkiemelkedőbb példája. Mint utalt rá, a bíboros hű maradt a nyugati keresztény értékekhez és alapelvekhez. Annak tudatában védelmezte nemzetünk keresztény identitását, hogy ezeréves történelmi értékeinket, hagyományainkat épségben át kell adni a következő nemzedéknek.

Idézte Mindszenty székfoglaló szentbeszédét: "akarok lenni népem lelkiismerete, hivatott ébresztőként kopogtatok lelketek ajtaján; a föltetsző tévelyek ellenében az örök igazságokat közvetítem népemnek. Ébresztgetem nemzetünk megszentelt hagyományait, amelyek nélkül egyesek talán igen, de nemzet nem élhet". Lipthay Erzsébet hangsúlyozta: a bíboros nem tett kompromisszumokat, nem keresett kiutat a veszélyből. Ellenkezőleg: bátran szembenézett a helyzettel, felállt, vette a keresztet és olyan példaadó magatartást tanúsított, melynek emléke mélyen megmarad minden magyar és keresztény lelkében.

- Gondolatai, tanításai ma is érvényesek - mondta emlékbeszédében a Szilágyi Erzsébet Nőegylet elnöke -, a 20. század hőslelkű magyar főpásztorának tanítására mind többen figyelnek oda, példája a 21. század embere számára is követendő.

Az emléktáblánál koszorút helyezett el többek közt a Magyar Honvédség 5. Légvédelmi Rakéta Ezrede, az ,56-os bajtársak, a Magyar Asszonyok Ezredévi Szövetsége, az Asszonyok a Nemzeti Egységért Mozgalom, A Nemzeti Kegyeleti Bizottság és több önkormányzat.

Ezután az emléknap közönsége a volt rétsági laktanyaépülethez vonult át, ahol a tisztelgés virágaival borította a Mindszenty-emlékhelyet.

(MTI nyomán a Gondola)
vissza Vissza a kezdőlapra