Az MKKSZ országos választmányának rendkívüli ülése
 
A Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) országos választmánya szerint a kormány eddigi, a köztisztviselőknek és közalkalmazottaknak tett, a költségvetés tervezetében is megjelent bérajánlata "némi túlzással, egyenlő a nullával".

    Fehér József, a szervezet főtitkára az országos választmány keddi rendkívüli ülését követően csalódottságának hangot adva, arról beszélt hogy a mintegy 100 ezer köztisztviselő tekintetében 2003-ra a Medgyessy-kormány semmi mást nem kínál, mint annak a törvényi jogszabálynak az érvényesítését, amelyet még az előző kormány alkotott meg 2001. májusában, vagyis a 2001. július 1-jétől érvényes illetményemelésből még hátralévő 30 százalékot.

Véleménye szerint ennek valójában a 2003. évi béremelési hatása csak 6-6,5 százalék lehet.

    A főtitkára ismertette a szervezet tíz plusz két pontos igénylistáját, amelynek számításaik szerint 96-98 milliárd forintos költségvetési hatása lehet.

Hozzátette: eleve azzal számoltak, hogy a kifizetett bérek jelentős hányada járulék formájában visszakerül az államháztartás rendszerébe.
Elmondta, az igénylista tartalmazza az illetményalap 33 ezerről 36 ezer forintra történő 9,1 százalékos emelését, az illetménykiegészítések rendezését, valamint a képzettségi pótlék általános és alanyi jogon történő biztosítását a közalkalmazotti törvény szabályai szerint.

    Fehér József szerint az idén szeptembertől megvalósult nagyarányú béremelés kedvező hatása csak akkor őrizhető meg, ha évente legalább az infláció mértékével növekednek a közalkalmazotti illetménytábla tételei, és törvény is garantálja, hogy az A/1 bértétel azonos a mindenkori minimálbérrel, és az F/1 - mint jogilag is legitimált diplomás minimálbér - egyenlő a mindenkori minimálbér kétszeresével.

Szólt arról is, hogy a következő hetekben megbeszéléseket folytatnak majd a megyékben működő szervezeteikkel és ezt követően november végén újra összeülve döntenek arról, hogyan érvényesítsék érdekeiket.

    Jelezte, ha a tárgyalások nem hoznak eredményt, felmerülhet akár egy nagygyűlés vagy demonstráció megszervezése is.

Szólt arról is, megkeresik azokat a volt ellenzéki országgyűlési képviselőket, akik korábban követeléseik mellé álltak, és arra kérik őket, immár kormánypozícióból is támogassák szakmai érdekérvényesítő törekvéseiket.
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra