NYILATKOZAT

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia aggodalommal tekint a közel-keleti háborús készülődésre

Csatlakozva II. János Pál pápa, az Amerikai Egyesült Államok Püspöki Konferenciája és kelet patriarcháinak megnyilatkozásaihoz, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia aggodalommal tekint a közel-keleti háborús készülődésre, amelyről nap, mint nap értesülünk.

A Szentírás tanítása figyelmeztet minket: „Aki kardot ragad, az kard által vész el” (Mt 26,52). Hazánk XX. századi történelme bőséges bizonyítékot szolgáltat arra, hogy nem szabad a nagyhatalmak oldalán háborúban elköteleződnünk.
A béke szolgálata küldetésünkhöz tartozik, éppen ezért valljuk Jézus Krisztus szavainak igazságát: „Boldogok a békességszerzők” (Mt 5,9). A Püspöki Konferencia tagjai elítélik a terrorizmus minden formáját, s ugyanakkor kérik népünk felelős vezetőit, hogy a maguk részéről tegyenek meg mindent a háborúval fenyegető konfliktusok békés eszközökkel való megoldásáért, ugyanis a háború mindig ártatlan emberi életek elvesztésével jár. Meggyőződésünk, hogy mindannyiunk közös feladata a béke megőrzése és megteremtése.

Budapest, 2002. november 11.


Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
 


vissza Vissza a kezdőlapra