Vég és kezdet

Lépésről lépésre

 

A mai nap hírei között két érdekesség. Benyújtotta lemondását Körmendy-Ékes Judit, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke. A hírt Szili Katalin a házbizottság ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be. A parlament elnöke elmondta, hogy a december 31-i hatállyal távozó ORTT-elnök lemondását hozzá juttatta el, azt továbbította Medgyessy Péter kormányfőnek és Mádl Ferenc köztársasági elnöknek. Jelezte, hogy a Ház várhatóan csak a tavaszi ülésszakon választ Körmendy-Ékes Judit helyére új ORTT-elnököt. Az MSZP-ben valószínűleg ujjonganak: egy skalppal több.

De ne higgye senki, hogy ezzel megnyugszanak. Azonnal új támadás. A célpont most: Járai Zsigmond. A fegyver: A MSZOSZ és az MGYOSZ. Széles Gábor, akinek valaha a rossz nyelvek szerint az MDF-001 rendszám volt az autóján. A támadásnak szakmai jellege van és a munkaadók önérdeke vezényli. Mint tudjuk, a gyenge forint az exportálók érdeke. A legkönnyebb, de a legveszélyesebb exporttámogatás. Mi is történt valójában? Csak annyi, hogy a szakszervezet és a gyárosok szervezetei összeszűrték a levet:
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) valamint négy másik munkaadói szervezet ma lemondásra szólította fel Járai Zsigmondot, a Magyar Nemzeti Bank elnökét, miután szerintük a központi bank monetáris politikája nem elfogadható. Azok, akik persze a nyugdíjuk értékállóságában reménykednek, azoknak más a véleménye. A munkaadók szorgalmazták a versenyképesség megőrzése érdekében a forint sávközépének 5-10 százalékos lefelé mozdítását az euróhoz képest. Ezen felül felszólították a kormányt, hogy döntse el, mi a fontosabb az ország számára: az 5 százalékos infláció, vagy a versenyképesség és a munkahelyek megőrzése. A mai napon négy pontos megállapodást írt alá az MGYOSZ és az MSZOSZ amelyben megerősítették, hogy jövőre 4-7 százalékos bruttóbér-növekedés mellett lehet elérni a kitűzött 4,5 százalékos reálkereset-bővülést. Ez a megállapodás és az a magatartás, amely a Nemzeti Banktól a forint devalválást, a kormánytól meg az infláció növelését kéri, nincs egymástól összhangban. Hiszen, ha nő az infláció, a bruttó béreket tovább kellene emelni. A "magas szerződő felek" megemlítették a bérfeszültségek enyhítésének és a bértorlódások felszámolásának fontosságát is - mondta Rittwich Tamás az MSZOSZ és Széles Gábor az MGYOSZ képviseletében, a mai tanácskozást követő sajtótájékoztatón. Járai szóvivője közölte: az elnök nem is gondol a távozásra. Miért is gondolna? A támadások azt jelzik: teszi a dolgát.

 

A téma folytatása:

Két kivégzés Budapesten. (Körmendi-Ékes és Járai) Reményeink szerint Járai nem enged majd.

 

vissza Vissza a kezdőlapra