Az igazság pillanatai

Sokan úgy értékelték, hogy a Medgyessy kormány rosszul kezdett. Az induláskor megkondultak a vészharangok, a közgazdások egy csoportja húzta. Azok, akik előszeretettel kiáltják ki egymást az ország legjobb szakértőinek. Az un. egyensúly megbomlása miatti kétségbeesés Medgyessyék szempontjából jól volt időzítve, mert vissza mutatott az Orbán kormányra. Ennek a körnek azonban nemcsak ezek a dolgok nem tetszettek. Nem örültek annak sem, hogy a saját bankját száz milliókkal megkopasztó „bankár” ismét bankvezér lehetett, hogy a gyors cselekvés lázában a kormány majd megfeledkezett feltenni a közbeszerzésnek nevezett fügefalevelet, hogy felszámolták az Országimázs Központot, de más néven újraindították és ők is reklámozzák kormányuk munkáját. Ez utóbbit az ellenzék nem is tette szóvá: egy kormánynak joga van ahhoz, hogy cselekedeteit megismertesse az emberekkel.

Ezek a körök reformokat sürgetnek. E reformok a liberális konzervatív gondolkodásmód termékei. Az érthető, hogy a polgári, kereszténydemokrata kormány nem ebbe az irányba mozdult, az már kevésbé, hogy 1995-ben a magát szociáldemokratának képzelő Horn vezetés viszont igen. Meg is ásta saját sírját, hiszen ezt a gazdaságpolitikát a szociáldemokráciával épp úgy nem lehet összeegyeztetni, mint a kereszténydemokráciával.

Nos, Medgyessyék most kivártak. Az önkormányzati választási siker őket igazolta. A kérdés az, mi lesz ezek után? Folytatják az eddig be nem váltott ígéretek teljesítését, száz naponként újabbakkal tetézve, vagy hallgatnak a holdudvarukból érkező sürgetésre és átszabják például az önkormányzatok finanszírozását – legyőzve a belügyminiszter ellenvetéseit. Átalakítják az egészségügyet – meghazudtolva a szakminiszter minden állítását. Megemelik az energiaárakat – igazolva ezzel az ellenzék figyelmeztetéseit. A minimálbér változatlanságához és a versenyszféra reálbér csökkenéséhez (vagy csak igen csekély emeléséhez) ragaszkodó kormányzati álláspont a szigorodás előjele. Közeledik a költségvetés benyújtása, majd a megtárgyalásának nevezett parlamenti bohózat. Közeledik az igazság pillanata.

Közben Kovács és Medgyessy előrehozott választásokban reménykedik. Vagy azért, mert addig akarják, míg még tart a tavaszi ígérgetéssel szerzett tőkéből, vagy azért, mert megoldhatatlannak látszanak számukra a feladatok. Közben rendre pukkannak ki azok a léggömbök, amelyek eregetése az Orbán kormány elleni hadjárat központi eleme volt. A bíróságon elvéreznek a rágalmak, de a rágalmazók sajnos a markukba nevetnek. Nem a szavazatszámlálás, hanem ez a rágalomhadjárat volt az igazi választási csalás. Erre persze nincs jogorvoslat, csak a választókhoz fellebbezhetünk. Ezért örültünk Kovács felvetésének, s ezért hallgatott el sürgősen róla. 2006-ban, vagy hamarabb, de az igazságnak ez a pillanata is eljön.

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra