NATO

Nyitva van a NATO kapu, bújjatok be rajta!

A gyermekdalból kölcsönzött cím nemcsak annak a hét országnak az örömére utal, akiket tagországok állam- és kormányfőinek egyhangú döntésével most felhívtak: kezdjenek tárgyalásokat a NATO-hoz való csatlakozásról. A kapu nyitottsága reményt ad a további jelentkezőknek is. Összeállításunkban arról is szólunk: mit látnak a kapun belépők.

 


    A prágai csúcson a következő országokat hívták meg az Észak-atlanti Szerződés Szervezetébe (NATO): Bulgária, Észtország, Lettország, Litvánia, Románia, Szlovákia és Szlovénia. Ez a szövetség 53 éves történetében a legnagyobb bővítés. 2004-ben - a NATO-nak 26 tagja lesz.  Robertson főtitkár nyomatékosan hangsúlyozta, hogy a szövetség továbbra is elkötelezett marad azon államok integrálása iránt, amelyeket jelenleg tagsági akcióterv fűz a NATO-hoz, de most nem kaptak meghívást. A NATO soha nem volt kizáró jellegű szervezet, és a jövőben is nyitott marad.  A főtitkár csütörtöki sajtóértekezletén elégedetten hangoztatta, hogy a 19 szövetséges ország nemcsak konkrét egyedi és társas kötelezettségeket vállalt fontos haditechnikai fejlesztésekre a prágai Képességfejlesztő Kötelezettségvállalás keretében, hanem kilenc ország, köztük Magyarország, ígéretet tett katonai kiadásai ennek megfelelő emelésére is. Ha kilenc tett ilyen ígéretet, tíz nem. Medgyessy megkapta Robertson dicséretét, de itthon felelnie kell, vajon nem a tízeknek van igaza? Vajon vagyunk-e abban a helyzetben, hogy nagyobb arányban növeljük védelmi kiadásainkat, mint amire kötelezettséget vállaltunk?

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy megnövekedtek a NATO feladatok. A szövetség az új kihívásoknak megfelelően képessé kell váljon gyorsan felvonulni bárhol, ahol szükség mutatkozik rá és nagy távolságban is huzamos ideig hadat viselni, ha kell tömegpusztító fegyverek támadásának is ellenállva. Az állam- és kormányfők elhatározták egy NATO Reagáló Erő (NRF) létrehozását, amelynek 2004 októberre már bevethetőnek, 2006 októberre pedig teljesen működőképesnek kell lennie. A korszerű hadviseléshez a tagállamok "szilárd, konkrét kötelezettségeket vállaltak" katonai képességeik fejlesztésére nyolc meghatározott területen. A NATO új katonai koncepciót fogadott el a terrorizmus elleni világméretű küzdelemre és megerősítette, hogy időt és erőt nem kímélve fog harcolni e csapás leküzdéséért. Öt kezdeményezést indítottak a tömegpusztító fegyverekkel szembeni védekezés erősítésére és fejlesztik a számítógépes bűnözés elleni harcot, végül folytatják a tervezést a rakétafegyverek által képviselt veszély elhárítására politikai és katonai eszközökkel.

    A csúcs további erőfeszítésekre buzdította Albániát és Macedóniát a tagság elérése érdekében. Horvátországtól a hágai nemzetközi törvényszékkel való teljes együttműködést várja a NATO a felvételhez, Jugoszláviának pedig a békepartnerségi programhoz való csatlakozásához. Így remélhetjük, hogy egyszer még két szomszédunk is NATO tag lesz.

    A 19 ország vezetői kinyilvánították, hogy nagy jelentőséget tulajdonítanak az Oroszországgal, Ukrajnával és az Európai Unióval való partneri viszonynak. A közlemény az orosz együttműködéssel kapcsolatban nem utal problémákra, Ukrajnát viszont figyelmezteti, hogy megingás nélkül tartsa magát a közös értékekhez - célzásként az Iraknak eladott ukrán radarberendezésekre. Az EU-val az együttműködés teljessé tételéhez arra van szükség, hogy az EU-ban nem részes szövetségesek számára is kielégítő megoldást találjanak. Az új török kormány ezzel kapcsolatban felvetette egy NATO-EU közös hadgyakorlat ötletét a csúcson, amit a többiek el is fogadtak, és várhatólag jövőre valósul meg. Az állam- és kormányfők a NATO logisztikai segítségét ígérték az Afganisztánban harcoló nemzetközi erőknek, nyugtázták a szövetség balkáni hadműveleteinek eredményét és kilátásba helyezték, hogy Macedóniában rövid ideig még folytatódik a szerepvállalás.

    A NATO-tagállamok vezetői csütörtökön közösen felszólították Irakot, hogy teljes mértékben és haladéktalanul teljesítse az ENSZ Biztonsági Tanácsának rá vonatkozó legutóbbi és korábbi határozatait. Az állam- és kormányfők emlékeztettek arra, hogy a BT súlyos következményekre figyelmeztette Irakot arra az esetre, ha továbbra is megszegi kötelezettségeit, és elítélték, hogy Bagdad korábban nem tett eleget minden határozatnak.

 

vissza Vissza a kezdőlapra