Négypárti egyeztetés Afganisztánról és Taszárról
 
A parlamenti pártok - az MDF kivételével - egyetértenek egy magyar egészségügyi kontingens Afganisztánba küldésével, így az Országgyűlés kedden a házszabálytól való eltéréssel tárgyalhatja az erről szóló határozati javaslatot, illetve várhatóan szavaz is róla.

Áder János a négypárti egyeztetés után elmondta: parlamenti pártok egyetértenek egy a terrorizmus elleni küzdelemmel. A parlamenti pártok többsége az afganisztáni egészségügyi alakulat küldésével ért egyet. Ezt a javaslatot a házszabálytól eltérve fogja tárgyalni a Parlament. Amennyiben meg is szavazza, a honvédelmi miniszter ígérete szerint tájékoztatja a kormányt, és kezdeményezni fogja a fegyveres alakulatra vonatkozó határozati javaslat visszavonását. A pártok szerint a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e annak az amerikai felkérésnek, hogy a taszári bázison tolmácsolásra, illetve más kisegítő feladatokra alkalmas iraki személyeket képezhessenek ki.

Az afganisztáni egészségügyi kontingensről való szavazás után a kormány eldönti: visszavonja-e korábbi, fegyveres őrszakasz Afganisztánba küldéséről szóló javaslatát – lebegtette a kormány véleményét Juhász Ferenc.

A pártok szerint a kabinetnek saját hatáskörében kell döntenie arról, eleget tesz-e annak az amerikai felkérésnek, hogy a taszári bázison tolmácsolásra, illetve más kisegítő feladatokra alkalmas iraki személyeket képezhessenek ki. A kormány várhatóan kedden alakítja ki álláspontját ebben a kérdésben. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: jó néven veszik, ha továbbra is folyamatosan részletekbe menő tájékoztatást kapnak a taszári felkéréssel kapcsolatban a honvédelmi és a külügyi bizottságok ülésein.

Újságírói kérdésre válaszolva, miszerint egyes sajtóhírek szerint az USA azért nem a saját területén képezi ki az irakiakat, mert ez kockázatokat rejt, Juhász Ferenc kijelentette: a kormány nem döntött arról, hogy minden egyes amerikai sajtóhíresztelésre reagálni akarna.

MTI - fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra