Az Orbán-kormány tagjainak találkozója
 
Az előző kormány tagjait ért támadások miatt és a jövő évi költségvetés megvitatására hívta egész napos találkozóra pénteken egykori kabinetje tagjait a Pest megyei Garancsi-tónál egy étterembe Orbán Viktor.

A megbeszélésről az újságírókat a helyszínen tájékoztató Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője, a rendezvény szóvivője elmondta: stratégiát kívánnak kidolgozni, hogy az előző kormányt ért alaptalan, néhol már becsületsértő rágalmakra, vádakra miként lehet az eddigieknél hatékonyabban reagálni. Úgy fogalmazott: meggyőződésük szerint a vádakkal a jelenlegi hatalom a jövő évi költségvetésről kívánja elterelni a figyelmet.

Révész Máriusz jelezte, hogy az Orbán-kabinet tagjai számba veszik azt is, egykori tárcájukra miként hat majd a jövő évi költségvetés.
 
Orbán Viktor szerint az előző kormánnyal szembeni támadások ártanak a nemzet hírnevének és a magyar polgárok becsületének. A politikus úgy fogalmazott, hogy az általa vezetett kabinettel szembeni támadások elérték azt a határt, amelyet már nem lehet szó nélkül hagyni. Mint mondta, az a vád, hogy az előző kormány nacionalista és antiszemita lett volna, nemcsak hogy minden alapot nélkülöz, de sok millió ember becsületébe is belegázol, és árt Magyarország nemzetközi tekintélyének. Szavaiból kiderült, hogy a volt kormánytagokkal folytatott megbeszélésen körvonalazni kívánják azt a politikai és jogi stratégiát, amelyet a vádakkal szemben érvényesítenek majd. - Az mégiscsak képtelenség, hogy a hivatalban lévő kormány miniszterei azzal házalják végig a világot, hogy az előző kormány antiszemita lett volna - mondta hozzátéve, hogy ezt a vádat Magyarországgal és egy szabadon választott magyar kormánnyal szemben talán még soha nem képviselték a világban. Orbán Viktor szerint ilyen rágalmakat eddig a magyar nemzeti érdekekkel élesen szembeálló nemzetközi riválisok sem engedtek meg maguknak. - Ezt az önsors- és nemzeti érdekeket rontó politikát meg kell állítani - vélekedett hozzátéve, hogy ebben az előző kormánynak, illetve a vádakra adott válaszoknak lehet szerepe. Orbán Viktor utalt arra is, hogy a megbeszélésen körvonalazódó stratégia mind a vádakkal, mind pedig a költségvetéssel kapcsolatban érezhető lesz az ellenzék parlamenti politizálásában.
 
Elmondta azt is, hogy a nap hátralévő részében a költségvetéssel kívánnak foglalkozni, s a megbeszélésre várják Dávid Ibolyát, Deutsch Tamást és Varga Mihályt is.
 
Kérdésre válaszolva, hogy Piliscsabán az árnyékkormány ülésezett volna. Mint fogalmazott, Magyarországnak most nincs szüksége árnyékkormányra és az elkövetkezendő időszakban sem lesz. Álláspontja szerint árnyékkormányt akkor szoktak felállítani, ha azt kell bizonyítani, hogy az ellenzék is képes kormányozni az országot. - A mai polgári erőknek ezt nem kell bizonyítaniuk, mert négy éven keresztül kormányoztak, és bármelyik pillanatban képesek lennének az országot a polgári fejlődés irányába mozdítani - szögezte le.
 
Orbán Viktor határozottan cáfolta azt a felvetést, hogy egyes hírek szerint a Fidesz stílusváltást kíván végrehajtani politikájában. Megítélése szerint az élet nem konszenzusok és konfliktusok, hanem bizonyos ügyek és az arra adandó válaszok mentén rendeződik el.
MTI – fidesz.hu
 
vissza Vissza a kezdőlapra