Orbán Viktor a Rádió Reggeli Krónikájában
 
Én azt gondolom - Deák Ferenc szellemében, - hogy nem szabad hatásköröket átadni, hanem a többi állammal közösen kell gyakorolni, és ezt kellene kimondani az Alkotmánynak – jelentette ki Orbán Viktor ma reggel a Krónika műsorának adott interjújában

 Magyar Rádió: Úgy is, mint az Európai Néppárt alelnöke, hogyan értékeli az Osztrák Néppárt elsöprő választási győzelmét?

– Orbán Viktor: Egész Európa nézőpontjából azt tudom mondani, hogy az Európai Néppárt erejét, amelynek a Fidesz-Magyar Polgári Párt is tagja, nagy mértékben növelte ez a siker. Nemcsak azért, mert egy szövetséges pártról van szó, hanem mert Ausztriában bizonyos értékek győztek, olyan értékek, amelyek az európai néppártok számára különösen fontosak, úgy mint a család, a szabadság, a munka, a tanulás, a rend, a nemzeti összetartozás értékei.

 Magyar Rádió:  Minek tulajdonítja azt, hogy Ausztriában ilyen népszerű a Néppárt, miközben itthon a szintén néppárti szerepre törekvő Fidesz ázsiója a választások óta folyamatosan romlik?

– Orbán Viktor: Aki egy választást megnyert, az számíthat arra, hogy egészen addig, ameddig a közvélemény szemében nem veszíti el a bizalmat és a hitelességet, addig nő az ázsiója. Márpedig a politikai élet az olyan, hogy ha valakinek az ázsiója nő, akkor a másiké meg csökken, hiszen itt egymással versengő, vitatkozó, különböző értékeket és programokat egymással összemérő, vagyis politikai közéletről van szó. Magyarországon ma aki megnyeri a parlamenti választást, az megnyeri az önkormányzatit is, és jó ideig számíthat az emberek támogatására. Ez a helyzet most Magyarországon is.

 Magyar Rádió:  Ma újabb négypárti tárgyalás lesz alkotmánymódosítás ügyében. Tegnap az Alkotmányügyi Bizottságban sorra leszavazták az ellenzéki, így a fideszes módosítási indítványokat is. Lát-e arra esélyt, hogy még év végégi legyen megegyezés a parlamenti pártok között az alkotmánymódosítás kérdésében?

– Orbán Viktor: Remény mindig van, miért zárnánk ki, hogy egy megállapodás létrejöhet az év végéig? A helyzet ugyanakkor nem ilyen egyszerű. Nem az a kérdés, hogy a Fidesz ragaszkodik-e az álláspontjához, hanem, hogy Magyarország polgárai és az ő akaratukat kifejező Alkotmány ragaszkodik-e a nemzeti függetlenséghez. Az EU-csatlakozás miatt nem szabad jottányival sem többet föladni, átadni, mint amennyit egyébként az európai uniós tagság megkövetel tőlünk. Ezért itt nem pártok közötti vitáról van szó, hanem két gondolkodásmód, két értékrend feszül egymásnak: egy nemzeti, ez a Fidesz álláspontja, amely ragaszkodik a nemzeti függetlenséghez, és megoldhatónak látja az EU-tagságot a nemzeti függetlenség megtartásával is; és egy másik, internacionalista álláspont, amely a nemzeti értéket és nemzeti függetlenséget nem tekinti olyan központi elemnek, hogy érvényesíteni akarná az EU-csatlakozást követően is. Mi tehát nem a Fideszért, a Fidesz álláspontjáért, hanem a nemzeti függetlenségünk megtartásáért érvelünk ezekben a vitákban.

 Magyar Rádió:  Igen, csak hogy nem közeledtek az álláspontok az elmúlt hetekben. Mi várható Ön szerint? Sokan azt mondják, hogy ez amúgy is csak időhúzás, mert meg kell egyezniük.

– Orbán Viktor: A kérdés az, hogy az EU-tagsággal bizonyos állami hatásköröket átadunk-e az uniónak, vagy pedig a többi állammal közösen gyakoroljuk. Én azt gondolom - Deák Ferenc szellemében, - hogy nem szabad hatásköröket átadni, hanem a többi állammal közösen kell gyakorolni, és ezt kellene kimondani az Alkotmánynak. Tizenöt tagja van ma az uniónak, és ebből 13 nem adta át a hatásköreit, hanem úgy fogalmazott az Alkotmánya, hogy ők szuverén, független államok, amelyek a többi tagállammal közösen gyakorolják az EU-s jogokat. Ezek a legkomolyabb kérdései a magyar polgárok életének is. A nemzeti függetlenségnél fontosabb kérdés nem nagyon létezhet egyikünk számára sem, én tehát az erről szóló vitát nem minősíteném időhúzásnak, hanem a jövőnk egyik kérdéséről szóló komoly tárgyalásnak nevezném.

 Magyar Rádió:  Elterjedt, hogy könyvet ír. Hol tart most ezzel a könyvvel? Egyáltalán van-e már címe?

– Orbán Viktor: Először meg kell írni, hogy az ember egy igazán jó címet találjon utána. Az anyaggyűjtésen már túl vagyunk. Igyekszem kellő szerénységgel és alázattal, a magam korlátait belátva április környékén befejezni a könyvet.

 
polgári.kor-mno
vissza Vissza a kezdőlapra