Orbán Viktor és Mart Laar közös nyilatkozata az EU-csatlakozásról
 
A nemzeti érdekek hatékony képviseletét tartja a sikeres EU-csatlakozás legfontosabb előfeltételének Orbán Viktor volt miniszterelnök és Mart Laar egykori észt kormányfő; a két politikus közös nyilatkozatot tett közzé és sajtótájékoztatót tartott az uniós belépésről Budapesten.

    Közös állásfoglalásukban sürgették kormányukat, hogy dolgozzák ki országuk álláspontját Európa jövőjével kapcsolatban.

    "Polgáraink tisztában vannak azon ténnyel, hogy az Európai Unióhoz történő csatlakozás nem jár majd az életszínvonal automatikus növekedésével. Ezért szükséges, hogy kormányaink a csatlakozást megelőzően megtegyék az ahhoz szükséges intézkedéseket, hogy nemzeteink az integráció nyertesei lehessenek" - tartalmazza a nyilatkozat.

    Orbán Viktor beszámolt arról, hogy észt kollégájával és Martonyi János volt külügyminiszter, illetve Németh Zsolt külügyi bizottsági elnök részvételével "kiskonferenciát" tartottak azzal a céllal, hogy egybevessék ismereteiket a csatlakozási tárgyalásokról.

    A volt kormányfő szerint az észt vendég meglepve tapasztalta, hogy a magyar belpolitikában a hangsúly a tavaszi népszavazáson van a tárgyalások és az elérhető pozíciók helyett. - A referendum helyett a tárgyalásokra, a még nyitott kérdésekre kell összpontosítani - jelentette ki Orbán Viktor.

    Az uniós csatlakozásról szóló népszavazás kapcsán azt mondta, hogy egy olyan szöveggel kapcsolatban kell majd kikérni a nép véleményét, amely utólag már nem változtatható meg.

    Úgy ítélte meg, hogy Magyarország csatlakozási pozíciói az utóbbi fél évben csak rosszabbodtak, aminek szerinte alapvetően az az oka, hogy romlottak a tárgyalási feltételek. Orbán Viktor kitért arra, hogy Magyarország nem engedhet az EU-nak a korábbi adókedvezmények visszavonására vonatkozó követelést illetően; úgy értékelte, 150 ezer ember veszítheti el állását a csatlakozás következtében.

    A volt miniszterelnök szerint a közvéleménynek azzal a kérdéssel kellene foglalkoznia, hogy milyen EU-ban szeretne Magyarország teljes jogú tag lenni.

    - Az utóbbi tíz évben csak azt hallottuk, mit kell tennünk az EU-ba kerüléshez, most eljött az idő, hogy kifejezzük, milyen Európai Uniót akarunk mi - foglalt állást Mart Laar, aki 1992-től 1994-ig, majd 1999 és 2002 között volt Észtország miniszterelnöke.

    Meggyőződése szerint a közép-európai országoknak közös álláspontot kell kidolgozniuk az EU-ba történő lehető legelőnyösebb bekerülés érdekében.

    A Gundel Étteremben tartott sajtótájékoztatón Orbán Viktor egy újságíró azon kérdésére, mi a véleménye arról, hogy sok az antiszemita a környezetében, így válaszolt: ha ő a saját környezetében volna, kellemetlenül érintené ez a megjegyzés.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra