Ausztriai választások: az ÖVP elsöprő győzelme?
 
Ausztriában a vasárnapi előre hozott választásokon az első becslések szerint Wolfgang Schüssel kancellár Osztrák Néppártja (ÖVP) elsöprő győzelmet arat.

    A belügyminisztérium szakértői valamivel 15 óra után a Néppárt várható eredményét 45,13 százalékra, vagyis az 1999-es legutóbbi választásokhoz képest több mint 18 százalékkal többre becsülték. Amennyiben az előrejelzés beválik, ez lesz Ausztria második világháború utáni történelmében messze a legnagyobb javulás egy párt számára két egymást követő választás között.

    Az eddig évtizedek óta legnagyobb Osztrák Szociáldemokrata Párt az idézett becslés szerint 36,25 százalékot ér el, s ez 3,1 százalékkal több, mint 1999-es eredménye.

    A Zöldek 7,45 százalékra, s ezzel a legutóbbi választásokhoz képest 0,5 százalékos javulásra számíthatnak.

    A nagy vesztes a várakozásoknak megfelelően a koalíciós jobboldali populista Osztrák Szabadságpárt, amelynek eredményét 9,81 százalékra becsülték, s ez 17,1 százalékkal rosszabb, mint az előző választáson elért arány.

    A választásokon induló négy parlamenten kívüli kis párt összesen 1,36 százalékot remélhet.

    Az ATV magán tévéadó 16 óra körül az Osztrák Néppártnak 42,4 százalékot, a szociáldemokratáknak 36,1 százalékot, a Zöldeknek 8,3 százalékot és az Osztrák Szabadságpártnak 10,9 százalékot jósolt.

    Az urnákat 17 órakor zárták.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra