ELÉGEDETLENEK

FORRONGÓ FÓRUM

A központi költségvetési törvényjavaslat gyógyszerellátással összefüggő elemeinek módosítását kérte az Országos Gyógyszerész Fórum a kormánytól és a parlamenttől.

A gyógyszerészek a patikai árrés mértékének és rendszerének azonnali módosítását igénylik.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara elnöke úgy fogalmazott, hogy sok patika működik ma már a kivérzés állapotában, de lassú haldoklásuk sem elég a kormányzati szakértők véleményének megváltoztatására a gyógyszertárak gazdálkodásáról. Hozzátette: a köztestület véleményével szemben a kormányzat úgy látja, hogy vannak még az országban gazdaságosan működő patikák, ezért nincs szükség a gyógyszer-kereskedelmi árrés emelésére.

Hávelné Szatmári Katalin alkotmány- és jogszabályellenesnek minősítette, hogy a kormány nem biztosítja a patikák működtetéséhez szükséges kiskereskedelmi árrés-szintet azon az alapon, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a gyógyszerészek még mindig jól keresnek.

Kökény Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára visszamutogatott: állítótta az előző kormány patikai árrést befagyasztó intézkedésével szemben ellenzékben kifejtett bíráló véleménye ma sem változott. Szerinte az öt hónapja működő kormány nem tudja varázsütésre helyrehozni a korábbi döntésekből következő hibákat, de már elhatározás született a kisforgalmú patikák összességében egymilliárd forintos támogatásáról, valamint a gyógyszertáraknak kamatmentesen nyújtható működtetési előleg keretének 3 milliárd forintról 8 milliárd forintra emeléséről. Csak arról nem beszélt, hogy miért nem tartják meg azt a megállapodást, amelyet még Mikola miniszter úr kötött a gyógyszerészekkel

A politikai államtitkár szerint a múlt évhez képest az idén növekedett a gyógyszertárak forgalma és ez várhatóan jövőre is így lesz, amiből következően az árrés tavalyi befagyasztása ellenére is emelkedik a bevételük. Kökény Mihály kijelentette: a kormány igyekszik megoldást találni a patikai árrés differenciált valorizálására és a jelenlegi árrés-maximum emelésére. Biztosnak mondta, hogy a kormányzat és a gyógyszerész szakma a jövő év során megegyezik a patikusok gondjainak megoldását szolgáló intézkedések menetrendjében.

Matejka Zsuzsanna, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója kifejtette: a patikai árrés befagyasztását ma sem tartja helyes intézkedésnek, mert az a gyógyszerészeket a kisebb egységenként csomagolt, ezért drágább készítmények forgalmazására ösztönzi.

A főigazgató szerint a befagyasztás előtti árrés-rendszer viszont egyes nagy forgalmú gyógyszertárakat indokolatlanul magas jövedelemhez juttatott, miközben nem teremtette meg a kis forgalmú patikák működtetéséhez szükséges bevételt. Hozzáfűzte: érdemes gondolkodni egy új, degresszív patikai árrés-rendszer kialakításán. Közölte, még nincs döntés arról: milyen módszerrel határozzák meg azt a gyógyszertári kört, amely a kormány egymilliárd forintos helyzetjavító juttatásából részesül.

Matejka Zsuzsanna elképzelhetőnek tartja, hogy a forgalmazott gyógyszerekhez nyújtott társadalombiztosítási ártámogatások összege vagy a beváltott vények száma, esetleg az egyes patikákban képzett árrés-tömeg alapján határozzák meg a segítségre szorulók körét.

A hallgatóság bekiabálásával kísért kormányzati hozzászólások sorában Szabó László, a Pénzügyminisztérium szakmai főtanácsadója elmondta: a kabinet nem zárkózott el a patikai árrés-emeléstől, de vizsgálja, hogy a várható jövedelmeket tekintve mennyire lenne indokolt az intézkedés. Közölte, a patikai árrésekről a szakmai kamarával folytatott tárgyalásokon a Pénzügyminisztérium jelezte: a KSH adatai szerint a gyógyszertárak árbevétele magas, eredményszintjük pedig 20 százalék fölötti. Megjegyezte, az árrés-befagyasztás ellenére is növekedett a patikák árbevétele, méghozzá a működési költségeknél nagyobb mértékben.
Ezt is megéltük: a szocialisták magyarázgatják az embereknek, hogy valójában jól élnek. A Népszava cikke szerint egyes megyékben már akadozik az ellátás. Tényként szögezhetjük le, hogy ilyen feszültség a gyógyszerészek és a kormány között nem volt az Orbán vezette kormány alatt.

vissza Vissza a kezdőlapra