Prodi több pénzt javasol az EU-bővítésre
 
Az Európai Bizottság elnöke, Romano Prodi kedden felszólította az EU tagjait, hogy adjanak több pénzt a tagjelölt országoknak, megkönnyítendő a csatlakozásukat az unióhoz

    - Ugyan miért ne adhatnánk egyszerűen egy kicsivel több pénzt a kelet-európai országoknak, ha ez szükséges a megállapodáshoz? Én tényleg úgy gondolom, hogy ezt kellene tennünk - mondta Prodi a dán Information című napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában.

    - Van még pénz a bővítésre szánt tartalékban, és az 1999-es berlini csúcsértekezleten meghatározott plafont még nem értük el - magyarázta az EU-bizottság elnöke.

    A brüsszeli bizottság elnöke azt mondta, nem ért egyet bizonyos EU-tagországok, például Németország kormányával abban, hogy a dán EU-elnökség áthidaló javaslatai túl nagylelkűek és túl költségesek. Az EU költségvetésének legnagyobb nettó befizetője, Németország kormánya szerint a dán EU-elnökség pótjavaslatai már szétfeszítik a berlini keretet, miután az októberi EU-csúcson meghatározott bővítési költségvetés még 2 milliárd euróval elmaradt a "berlini plafontól". Joschka Fischer német külügyminiszter épp hétfőn ismételte meg, hogy "ami a pénzt illeti, már nincs több játéktér".

    - Ha minden pénzt föl kell használni a megállapodás érdekében, akkor ezt kell tennünk, engedményeket kell tennünk nekünk is, egyáltalán nem volna helytelen, ha minden megtakarítást felhasználnánk - mondta Prodi. A dán lap emlékeztetett, hogy az elnökségi javaslatokkal együtt is egymilliárd euróval kevesebb az EU-szándék a bővítésre 2006-ig félretett keretnél.

 
 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra