A salgótarjáni sortűz áldozataira emlékeztek
 
Az 1956. december 8-i sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban vasárnap, a városi gyásznapon részt vett Mádl Ferenc köztársasági elnök is.

        A megemlékezést közösen szervezte az önkormányzat és a Pofosz Nógrád megyei szervezete a tragédia egykori helyszínén, a December 8. Emlékparkban.

    Mádl Ferenc hangsúlyozta: a forradalom bukásában sem volt sikertelen és hiábavaló, mert megteremtette az elmúlt évtized során valósággá vált békés fejlődés történelmi esélyeit.

    - Példát mutattunk a nemzetért érzett harcos felelősségből, a szabadság és függetlenség iránti áldozatkészségünkből, a nemzet egységéből, erőnkből és elszántságunkból - mondta az államfő.

    Mádl Ferenc kijelentette: amit a magyar nemzet 1956-ban tett, történelmet fordítóan rázta meg a világot.

A köztársasági elnök a történelem kegyetlen fintorának nevezte, hogy december 2-án a Nógrád Megyei Munkástanács kérte fel a megszálló szovjet csapatokat, hogy vegyék át a közigazgatást a bosszúálló belső erők helyett.
Felidézte, hogy a megtorlás helyi erői adták le az első lövéseket a letartóztatott bányászok szabadon engedését követelő több ezres tömegre december 8-án.

    Mádl Ferenc szavai szerint Salgótarjánt többszörös méltánytalanság érte 1956. december 8-án. Leverték szabadságharcát, a város népe pedig, amely mindig készen állt a haza iránti áldozatra, ellenséggé vált.

A köztársasági elnök úgy fogalmazott, hinni kell abban, hogy 1956-nak a nemzet jobbik felét összekaroló, lelkiismeretét megmutató fellángolása nem volt hiábavaló, és nem feledhetők az áldozatok se.

    Puszta Béla, Salgótarján polgármestere a város legtragikusabb napjának nevezte 1956. december 8-át.

Kijelentette: a múlt őszinte feltárásával, vállalásával és a méltó megemlékezéssel Salgótarján közössége az áldozatok, és nem a tettesek mellett áll.
A város vezetője hangsúlyozta, hogy sikerült távol tartani a gyászünneptől a napi politikai csatározásokat.
Mint fogalmazott: Salgótarjánban mindeddig a józan ész és a becsületes érzelem határozta meg a megemlékezéseket. A polgármester annak a hitének adott hangot, hogy ez a jövőben sem lesz másképp.

    1956. december 8-án Salgótarjánban csaknem 50-en haltak meg és több mint 80-an sebesültek meg a sortűz nyomán.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra