Szlovákia ellenzi a kedvezménytörvényt
 
Szlovákia alapvetően ellenzi a kedvezménytörvényt, a tervezett módosítással együtt is - jelentette ki Mikulás Dzurinda szlovák kormányfő kedden Budapesten azután, hogy megbeszéléseket folytatott Medgyessy Péter miniszterelnökkel.

    A sajtóértekezleten a magyar kormányfő elismerte, hogy a kedvezménytörvény szlovákiai alkalmazása ügyében nem jutottak előre. Leszögezte, hogy nem tud lemondani a kedvezménytörvényről, és annak módosítását a kormány mindenképpen a parlament elé terjeszti.

    Mikulás Dzurinda átadta partnerének a jogszabállyal kapcsolatos szlovák kifogásokat, ezeket a magyar fél - Medgyessy Péter közlése szerint - tanulmányozni fogja.

    A szlovák miniszterelnök a kifogásokról szólva kifejtette, hogy a kedvezménytörvény még a tervezett módosításokkal is sérti országa szuverenitását, és állampolgárai között etnikai alapon diszkriminál.

    Mikulás Dzurinda hangsúlyozta, a két ország által megkötött alapszerződés alapján tudja elképzelni a nemzeti kisebbségek támogatását identitásuk, nyelvük, kultúrájuk megőrzésében. Mint mondta, növelhető a nemzeti kisebbségek oktatási, kulturális támogatása, ha valóban szükség van rá, de csak intézmények támogatását tudja elfogadni. Jó eszköznek nevezte a kisebbségek helyzetének javítására a 12 működő magyar-szlovák vegyes bizottságot.

    - Készek vagyunk bármikor tárgyalni bármilyen gyakorlati kérdésről, a szlovák-magyar alapszerződésből kiindulva - jelentette ki a szlovák miniszterelnök. Mikulás Dzurinda leszögezte, hogy Szlovákia továbbra is jószomszédi kapcsolatokra törekszik Magyarországgal.

    Medgyessy Péter emlékeztetett arra, hogy Szlovákiának a napokban adta át a magyar kormány a kedvezménytörvény módosításával kapcsolatos elképzeléseket. Kifejtette, hogy négy alapelvet kívánnak követni a módosításban: szeretnék javítani a törvény működőképességét, elérni, hogy az a határon túli magyarság számára elfogadható legyen, igyekeznek a szomszéd kormányok észrevételeit figyelembe venni, és egyúttal az európai normáknak is megfeleltetni a törvényt.

    Mint mondta, tiszteletben tartják szlovák kollégájával egymás álláspontját, de nem tudnak továbblépni ebben a kérdésben. Hozzátette: keresik a megoldást arra, hogyan lehet érvényesíteni a törvény eredeti szándékait.

    Kijelentette, örömmel fogadta, hogy szlovák partnere nyitott abban a kérdésben, hogy ha van igény a magyar kisebbség nagyobb kulturális, oktatási támogatására, akkor erről külön, más formában tárgyaljanak. Leszögezte ugyanakkor, hogy ez nem pótolja a kedvezménytörvény érvényesítését, de - mint fogalmazott - örömmel vesz minden olyan lépést, amely a határon túli magyarság számára lehetőségeket nyit.

    Medgyessy Péter gratulált Szlovákiának azért, hogy meghívást kapott a NATO-ba. Hangsúlyozta, hogy szövetségesként, és az európai uniós csatlakozás tekintetében is mindkét országnak érdeke jó kapcsolatrendszert és együttműködést fenntartania.

    Egy kérdésre válaszolva Medgyessy Péter kijelentette: nem ő az a miniszterelnök, aki azzal fenyegeti Szlovákiát, hogy nem segíti NATO-csatlakozásának ratifikációját.

    Mikulás Dzurinda úgy vélte, a nemzetközi közvélemény megérti Szlovákiának a kedvezménytörvénnyel kapcsolatos álláspontját. Utalt arra, hogy meg fogják akadályozni a törvény diszkriminatív és szuverenitást sértő alkalmazását Szlovákiában. Arra a kérdésre, mit tesznek, kijelentette: azt a szlovák kormány és a szlovák parlament dönti majd el.

    Közölte, hogy konzultált Adrian Nastase román kormányfővel, de nem alakítottak ki közös álláspontot a kedvezménytörvényről. Mint mondta, mindkét ország szuverén döntése, hogyan viszonyul a magyar jogszabályhoz.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra