Fidesz Külügyi Kabinet Sajtótájékoztató
2002. október 15.

A lapok közül a Magyar Nemzet tudósított a tegnapi Szájer-Surján sajtótájékoztatóról, a Népszabi, ami szintén ott volt  - a "sajtószabadság" szellemében - nem.  Sajnos a Magyar Nemzet sem említette meg azt, hogy a sajtóbeszélgetésen Surján László kiemelte, amennyiben Orbán Viktor elnyeri az EPP alelnöki megbízatását, ez lesz a legjelentősebb európai pártpolitikai poszt, amit magyar ember betölt. Ez a fontos információ tehát sehol sem jelent meg, csak itt a Magyar-Hon-Lapon.

Orbán lehet az Európai Néppárt alelnöke

Jó remény van arra, hogy Orbán Viktort az Európai Néppárt (EPP) alelnökévé választják a szervezet október 17-én és 18-án között a portugáliai Estorilban megrendezendő kongresszusán - hangzott el a Fidesz külügyi kabinetjének keddi sajtótájékoztatóján. Szájer József kabinetvezető elmondta: a Fidesz a rendezvényen hatfős delegációval képviselteti magát.

A küldöttség tagjaként a tanácskozáson részt vesz és a plénum előtt beszédet mond Orbán Viktor volt kormányfő. A sajtótájékoztatón elhangzott: várhatóan újra elnökké választják Wilfried Martenst, az EP jelenlegi elnökét. A tízfős alelnöki grémium posztjaira 11-en pályáznak. Így - mint Surján László, a küldöttség tagja fogalmazott - remény van, de garancia nincs Orbán Viktor megválasztására. A politikus utalt arra, hogy az EP eddigi alelnökei között nem volt senki az unióhoz csatlakozni kívánó országok politikusai közül.

Surján László felhívta a figyelmet arra, hogy a portugáliai kongresszuson az EP az Európai Demokratikus Unióval (EDU) ülésezik együtt. Nyílt titoknak nevezte, hogy a két szervezet közeledésének az egyesülés a célja, amely szerinte kihat majd a magyar belpolitikai életre is.

Szájer József beszélt az Alkotmány egy erős Európáért című dokumentumról, amelyet várhatóan szintén az estorili kongresszuson fogadnak el.

Mint mondta: ez a dokumentum a Néppárt által tömörített szervezetek véleményét tartalmazza Európa jövőjével kapcsolatban. A kongresszuson döntenek arról, hogy a dokumentumban milyen javaslatot tegyenek az Európai Bizottság elnökének megválasztási mechanizmusára.

A sajtótájékoztató másik témája Kovács László elfogult eljárásáról szólt. Surján László szerint a külügyminiszter írásbeli válasza igazolja, hogy Kovács László nem egyenlő bánásmódban részesítette Schmitt Pált, illetve Katona Tamást a nagyköveti posztról történt visszahívásukkor. Erről a részről a Magyar Nemzet egy külön kis cikkben számolt be.

visszaVissza a kezdőlapra